В началото на месец юли 2023 г. човечеството преживява най-горещия

...
В началото на месец юли 2023 г. човечеството преживява най-горещия
Коментари Харесай

До каква температура може да се нагрее Земята след като бе счупен световния рекорд за горещо време

В началото на месец юли 2023 година човечеството претърпява най-горещия ден от няколко десетки хиляди години насам. Няколко метеорологични организации незабавно оповестиха, че на 3-ти юни междинната температура на Земята е била 17,01 градуса по Целзий. След това се оказа, че през идващите дни световната температура на Земята се е повишила още повече.

В някои райони на нашата планета хората страдат от жегата и твърдят, че в никакъв случай не са се сблъсквали с толкоз тежко време. Още по-тежко е за хората в страните с мокър климат, защото в сухия климат горещините се понасят по-лесно, в сравнение с във влажния. Изтощени от жегата, някои хора се питат: с какъв брой градуса може да се нагрее Земята? Отговорът на този въпрос от дълго време е разполагаем.

По какъв метод Слънцето нагрява Земята

Слънцето е единственият „ натурален “ източник на светлина и топлота за нашата Земя. То излъчва сила във всички вероятни направления и част от нея се насочва към Земята – с цел да се случи това, лъчите би трябвало да изминат разстояние от 149,5 милиона километра. След като доближат земното кълбо, те първо се сблъскват с атмосферата, която гълтам 17% и отразява 31% от силата. Само към 52% от силата доближава до повърхността на Земята.

Когато слънчевите лъчи минават през атмосферата, те се гълтам от земята, океаните и другите обекти. В резултат на поглъщането светлинната сила се трансформира в топлинна. Повърхността на Земята се нагрява и по-късно предава нагрятата сила назад към атмосферата под формата на топлинно лъчение. Част от тази топлинна радиация се задържа от атмосферата, която служи като самобитен „ похлупак “, който не ѝ разрешава да се върне назад в космоса.

Това събитие е познато още от ученическите години като парников резултат и играе значима роля за поддържането на топлинния баланс на Земята. Благодарение на този резултат междинната температура на Земята дълго време се е задържала на 15 градуса по Целзий.

Счупен е върхът за най-горещо време

Според El Periodico Световната метеорологична организация (СМО) неотдавна е удостоверила, че международният топлинен връх за юли 2023 година е бил строшен. Експерти от Японската метеорологична организация оповестиха, че на 7-ми юли междинната температура на Земята е била 17,25 градуса по Целзий. Това е с 0,3 градуса повече от предходния връх от 16,94 градуса, който бе регистриран на 16-ти август 2016 година

Освен това представителите на метеорологичната организация оповестиха, че през месец юни ледената завивка на Антарктида се е свила до минималния си размер – съгласно сателитните фотоси в този момент тя е със 17% по-малка от междинния си размер. В една от антарктическите станции беше регистрирана температура от +8,7 градуса по Целзий, която се счита за най-високата за цялата история на наблюденията.

Максималната температура на Земята

До 13-ти септември 2012 година се считаше, че най-високата температура на въздуха на Земята е записана на 13-ти септември 1922 година Тогава метеоролозите афишират, че въздухът в либийския град Ел-Азизия се е нагрял до +58,2 градуса по Целзий. Но 90 години по-късно експерти от Световната метеорологична организация изследват записите и афишират, че предходните калкулации са били направени неправилно.

Към днешна дата се счита, че най-високата температура на въздуха на Земята е записана през 2020 година Тогава в Националния парк „ Долината на гибелта “ в американския щат Калифорния, където въздухът се е нагрял до 54,4 градуса по Целзий. Предишният връх от 2013 година също е регистриран там – стълбовете на термометъра са се покачили до 54 градуса по Целзий.

Интересен факт: Според някои източници през 1913 година в Долината на гибелта е имало гореща вълна от 56,7 градуса. Но актуалните метеоролози са на мнение, че изчисленията още веднъж са направени неправилно.

Възможно е в бъдеще да бъде подложен нов температурен връх. Това може да се случи заради засилващия се парников резултат, само че не може да се каже каква ще бъде оптималната допустима температура на Земята. Факт е, че тя зависи от доста фактори, като да вземем за пример равнището на излъчванията на парниковите газове, положението на атмосферата и океаните и още доста други. Възможно е някъде в напълно близкото бъдеще да бъдат регистрирани 60-градусови жеги.

С все по-задълбочаващите се промени на климата жегите стават все по-интензивни, не престават по-дълго, а температурите са все по-високи. Наскоро една от най-горещите талази мина през Европа и стана повода в Испания и Португалия да починат 1100 души. Много хора бяха неподготвени за температури над 35 ºС – в техните домове няма климатици, а доста от тях остават на открито и се пробват да работят както нормално са работили. По този метод те съществено са си увредили здравето. Считано за цяла Европа жертвите на горещото време са към този момент десетки хиляди, като в този момент се оповестява, от прекомерно горещото време най-вече са потърпевшите в Гърция. Тук също се чака доста горещо време. По всичко проличава, че тази година ще се окаже по-смъртоносна от печално известната 2003-та, когато в Европа от горещините починаха 30 000 души.

Да напомним, че престоят на жегата и директното излагане на директните слънчеви лъчи в горещото време е рисково за здравето, може да се получи безоблачен удар. Наистина, в сходно време хората не трябва да стоят навън.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР