В началото на месец септември времето ще бъде по-топло от

...
В началото на месец септември времето ще бъде по-топло от
Коментари Харесай

Лятото не си отива: до 35 градуса ни очакват през септември!

В началото на месец септември времето ще бъде по-топло от нормалното, предават от по информация от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 52 мин. и залязва в 19 ч. и 59 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 6 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 24 мин. и залязва в 19 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 44 мин.

 септември iStock
 image2_16x9.png Класически правила на възпитанието, за които е по-добре да забравим На фокус
Фазите на Луната през месеца са: на 2 септември - пълнолуние, на 10 септември - последна четвърт, на 17 септември - новолуние и на 24 септември - първа четвърт.

На 22 септември в 16 ч. и 31 мин. настава есенното равноденствие и стартира астрономическата есен.

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните разлики сред океана и сушата. Това е причина за увеличаване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години преваляванията надвишават неколкократно месечните правила. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с дъжд – към 4. Измервани са извънредно високи температури – към 40°, само че през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Тази година през септември се чака междинните месечни температури да бъдат над нормата, която за равнините е сред 18° и 21°, за високите полета – сред 15° и 17°, а за планините – сред 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат сред 30° и 35°, а най-ниските – сред 5° и 10°.

Месечната сума на преваляванията в западните региони ще бъде към, а в източните – под нормата, която за равнините е сред 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските региони – от 50 до 80 л/кв.м.

 ж iStock

В началото на месеца ще бъде по-топло от нормалното. В по-голямата част от страната ще се задържи слънчево, а над западните региони ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. Около средата на първото десетдневие от северозапад ще прониква студен въздух, температурите ще се намалят, само че ще останат над нормата. Валежи и гръмотевични стихии ще има на повече места в западната и централната част от страната, а в източните региони вероятността за превалявания е по-малка. През последните дни от десетдневието ще доминира слънчево време, не са изключени изолирани краткотрайни превалявания, основно в планинските региони и в следобедните часове.

Второто деседневие от септември ще стартира със относително умерено време , температурите ще останат по-високи от нормалните за интервала. Към 16-17 септември ще има по-значителни нараствания на облачността, още веднъж вероятността за превалявания е по-голяма в Западна България. Температурите релативно ще се намалят.

През третото десетдневие температурите постепенно ще се намаляват, в източните региони ще останат над нормата, а в западните ще се приближат до нормалните за края на септември. През множеството дни от интервала ще е релативно изсъхнало и умерено. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства с превалявания има първоначално, към средата и през последните дни от интервала.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР