В началото на месец август 2020 година агенция Барометър България“

...
В началото на месец август 2020 година агенция Барометър България“
Коментари Харесай

Барометър България: Над половината българи не подкрепят протестите

В началото на месец август 2020 година организация „ Барометър България “ организира ексклузивен телефонен сондаж за електоралните настройки на гласоподавателите. Зададени бяха и въпроси за отношението на българските жители към митинги те в страната. В интервала сред 3 и 11 август по телефона са интервюирани 842 души – пълнолетни български жители с изборни права. Изследването е извършено посредством лично финансиране по методологията количествено изследване.

„ Барометър България “ отбелязва, че интервалът е ваканционен, хората са на отмора, откъснати от ежедневната си битова среда.

Пълноценно представително премерване на електоралните настройки на българите би могло да се направи най-рано през втората половина на месец септември, откакто завърши сезонът на отпуските.

Протестът получава поддръжка и от 26,1% от интервюираните. Доста над половината – 60,5% от българите, обаче не утвърждават митинги те, а 13,4% не могат да преценяват или не дават отговор на въпроса.

По-конкретно на поставения въпрос 20% от респондентите дават отговор, че утвърждават митинги те, а 2,1% декларират, че вземат участие в тях. Не ги утвърждават 23,8%. 26,4% не са съгласни с блокирането на улици и кръстовища, а съгласно 13,2% от интервюираните митинги те са ставали банални. Над една десета – 10,7%, показват разочарованието си от водещите фигури на митинги те, а 3,9% не могат да преценяват или не дават отговор.

На въпроса желаете ли оставка и незабавни предварителни избори 20,3% от интервюираните дават отговор с „ Да “, 70,8% - с „ Не “, а 8,9% не дават отговор или не могат да преценяват.

Нагласите на гласоподавателите не бележат огромна смяна спрямо предходни изследвания на „ Барометър България “ от 2020 година Четирите сигурни обединения, които биха попаднали в Народното събрание, в случай, че изборите се организират през днешния ден, са ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Обединените патриоти. За тях биха дали своят вот надлежно – 24,9%, 21,1%, 7,8%, 7,5%.

Въпреки митинги те и акция „ Росенец “ партиите на Слави Трифонов „ ИТН “ (с 3,4% подкрепа), на Христо Иванов „ Да, България “ ( с 3,1% подкрепа) и възможен политически план на Мая Манолова (1,2%) остават под бариерата от 4% за парламентарно посланичество. Трябва да се означи и за ясно фрагментираната поддръжка за Демократична България – над 70% от подкрепящите групировката са поданици на столицата. Подобна фрагментация, само че по възраст, се следи и при „ ИТН “ - над 65% от тези, които биха дали своят вот за нея, за млади българи, които обичайно вземат участие в митинги , само че действително не отиват до изборните урни в деня на вота.

В август месец при претъпкани плажове и ваканции никой не е в положение да направи детайлно количествено и качествено проучване с представителна извадка по пол, възраст, обучение, приходи, местоживеене по вид обитаемо место и така нататък Най-рано втората половина на септември може да се извадят данни. Настоящото проучване на „ Барометър България “ записва единствено трендове и от резултатите могат да се изведат следните изводи:

- към сегашния миг няма основни промени н настройките за гласувате при твърдите ядра на главните партии.

- и четирите политически партии с корав електорат - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Обединени патриоти, са с десетилетно построена електорална база и конструкция и тя е ненарушена.

- претендиращата за опция „ Да, България “ не излиза отвън обичайното си изборно ядро образувано въз основата на ДСБ (така наречените костовисти). Опитите на Хр. Иванов да се прави на националист отблъснаха част от симпатизантите на групировката, които са с демократични визии.

- новозаявените искания за опция от страна на Мая Манолова, Слави Трифонов и Цветан Цветанов към този момент остават в полето на „ медийни кандидати “ без действително доказана изборна поддръжка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР