В началото на лятото се разрази сериозна дискусия за криза

...
В началото на лятото се разрази сериозна дискусия за криза
Коментари Харесай

Има ли срив по българското море?


В началото на лятото се развихри сериозна полемика за рецесия на летния туризъм в страната. Дискусията стартира в края на юни и началото на юли, т.е. беше напълно фокусирана върху положението на летния туризъм през юни. Основните тези са, че 1) летният туризъм през юни е в рецесия (плажовете са празни) и 2) българите бягат от родното Черноморие и всеобщо избират Гърция (задръствания на границата). Днес към този момент имаме данните на Национален статистически институт за туризма през месец юни и можем да осветим до каква степен горните изказвания дават отговор на действителността.

Нека за начало създадем няколко разяснения. Първо, летният сезон ще можем да разясняваме в целокупност, когато имаме данните за юни, юли и август - юни е най-слабият от трите месеца и не постоянно предопределя с акуратност събитията през сезона. Въпреки това необятната полемика за събитията от юни заслужава необорим отговор с данни. Второ, употребяваме формалните данни на Национален статистически институт за всички места за настаняване с над 10 кревати -по-малките места с единични кревати не влизат тук, което крие някои от данните, изключително за нощувките на българите. Трето, фокусираме се не върху общите данни за страната, а съответно върху туризма в областите по морето - това са Бургас, Варна и Добрич. На места събираме Варна и Добрич като показателни за Севера по отношение на Юга (Бургас). Конкретният индикатор, който гледаме, са не просто броя на пренощувалите лица, а действително осъществените нощувки в местата за настаняване в трите области - може да се преглежда като индикатор за туристически човекодни на морето.

Преди да влезем в детайлите на туризма през юни 2019 година, е хубаво да създадем две общи наблюдения. Първото е, че летният туризъм у нас е в пъти по подвластен от чужденците, спрямо българите. Реализираните нощувки от чужденци са пет пъти повече от тези на българите в Бургас и осем пъти във Варна. Разликата в приходите на местата за настаняване е още по-голяма - седем пъти в Бургас и 10 пъти във Варна в интерес на приходите от нощувки на чужденци. Второто е, че би трябвало да отчитаме и по-дългите трендове, а не просто да се взираме в смяната тази година по отношение на предната. Последното е изключително значимо, когато гледаме представянето на Севера по отношение на Юга и отварянето на една самобитна ножица сред двете.

Общата картина за юни 2019 година (спрямо юни 2018 г.) демонстрира друго развиване в трите области. В Бургас да вземем за пример се следи спад на осъществените нощувки от български жители в границите на 22 хиляди нощувки (-7,1%), който обаче е напълно обезщетен от растеж при чужденците от 35 хиляди нощувки (+2,2%). Приходите на местата за настаняване през юни също нарастват с близо 6 млн. лева и доближават до 92 млн. лева, както поради множеството чужденци, по този начин и заради известно повишаване на цените.

Северът е в противоположната обстановка - спад на нощувките при чужденците и във Варна - с близо 48 хиляди (-5,3%), и в Добрич - с към 25 хиляди (-6,9%). На север обаче се записва растеж при нощувките на българите - макар лек спад във Варна в границите на 1 500 по-малко нощувки на българи (-1,3%), има стабилен растеж от близо 12 хиляди нощувки на българи в Добрич (+16,9%). Добрата вест е, че растежът на нощувките на българи в Добрич (морските общини са Балчик, Каварна и Шабла) продължава към този момент трета година - от 51 хиляди нощувки през юни 2016 година до 81 хиляди през юни 2019 година Общо приходите от нощувки на Север през юни са 73 млн. лева, като в Добрич остават сходни, а във Варна понижават с над 2 млн. лева, поради по-малкото чужденци.

Въпреки някои позитивни развития - растеж на чужденците в Бургас и растеж на българите в Добрич, като цяло се следи спад на осъществените нощувки през юни, предизвикан най-вече от по-малкото чужденци на Север. Трябва обаче да се регистрира, че този лек спад идва след интервал от три години на постоянен растеж. Това ясно се вижда на графиката, която демонстрира придвижването на осъществените нощувки на Север и Юг, с разделяне на българи и чужденци. В този общ проект мъчно може да се приказва за драма в летния туризъм, изключително на фона осезаемия спад при чужденците от 2015 година На графиката се вижда и отварянето на ножицата сред Севера и Юга, както през последната година при чужденците, по този начин и генерално при българите. През месец юни Бургас бие съществено Варна и Добрич във връзка с българските туристи - при 166 хиляди нощувки на българи в Бургас по отношение на 152 хиляди във Варна и Добрич през юни 2012 година, в този момент са 292 хиляди на 190 хиляди в интерес на Бургас (юни 2019).

Реализирани нощувки през месец юни от български жители и чужденци по морето
 Снимка 438921
Източник: Национален статистически институт

Остава да отговорим и на последния въпрос, а точно дали българите всеобщо са избягали към Гърция? За задачата употребяваме данните за пътуванията на български жители в чужбина. Те демонстрират, че през юни 2019 година в посока Гърция са пътували 135 хиляди български жители, което в действителност е сериозен растеж по отношение на предходните 3-4 години. Въпреки това имайте поради, че преди рецесията (2008-2009), тези пътувания през юни са достигали и над 180 хиляди - предизвикани и от огромния брой на служебни пътувания към южната ни съседка преди 10 години.

За да създадем съпоставяне с пътуванията на българи към Черноморието ще употребяваме не осъществените нощувки, а броя на пренощувалите лица. Общата картина демонстрира, че през юни 2019 година по българското Черноморие са пренощували 146 хиляди български жители, а в посока Гърция са пътували 135 хиляди българи. Трябва обаче да се регистрира, че не всички пътуват в Гърция за отмора - 75 хиляди от тези 135 хиляди са показали категорично тази причина, до момента в който другите са показали или " служебна цел " или " друга цел ". Ако погледнем обратно към юни 2016 година, то пренощувалите българи по родното Черноморие са били 117 хиляди души, до момента в който пътувалите в посока Гърция са били 99 хиляди души. С други думи, българските туристи в трите морски области на страната към момента бият като численост тези, които пътуват към Гърция през юни. Генерално наклонността и при двете е нагоре, тъй че е противоречиво дали отношението ще се обърне в даден миг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР