В началото на лятото руският учен Денис Ребриков от Руския

...
В началото на лятото руският учен Денис Ребриков от Руския
Коментари Харесай

Пет руски двойки се съгласиха на генно редактиране на своите деца

В началото на лятото съветският академик Денис Ребриков от Руския народен медицински университет „Н. И. Пирогов“ разгласи, че има намерение да извърши генетична редакция на бъдещи деца. А в този момент, след няколко седмици, се появиха първите детайлности за този план. В изявление за изданието New Scientist съветският академик съобщи, че в опита са изявили предпочитание да вземат участие пет двойки родители от Русия. Те всичките имат наследствена глухота и не желаят тя да се предава на техните бъдещи деца.

Ребриков посочи, че при всичките доброволци загубата на слуха е обвързвана с точковата разновидност на гена GJB2, която е необятно публикувана в Западен Сибир. Ако от наследствена глухота страдат и двата колегата, техните деца обезпечено се раждат глухи.

Ребриков има намерение да употребява генното редактиране CRISPR към оплодените ембриони, за размени едно от дефектните копия на GJB2 с обикновено. Ученият смята, че по този метод ще се родят здрави и естествени деца.

Към сегашен ден единствения човек, който съумя да извърши сполучливо генно редактиране на човешки ембриони и да реализира раждането на генетично редактирани деца е печално известният китайски биолог Хе Дзянкуй. Той внесе в геномите на няколко ембриона промени, които би трябвало да защитят бъдещите деца от СПИН.

Дейността на Дзянкуй бе подложена на жестока рецензия, като в този момент се води огромно следствие против китайския академик. Но Ребриков не се тормози, че може да има ориста на своя китайски сътрудник.

Генно редактираните деца на Хе Дзянкуй евентуално в никакъв случай през живота си няма да бъдат подложени на риск да се разболеят от СПИН и по този метод успешността на опитът ще остане непроверена. Нещо повече, по този метод китайският генетичен опит става непростим и даже подозрителен, тъй като не може да бъде още един и тестван. Точно противоположното, без корекцията на GJB2 децата на петте съветски двойки обезпечено ще са с цялостна глухота, а в случай че опитът се окаже сполучлив, това незабавно може да се види от всички . Има и друго – китайските управляващи проверяват Дзянкуй, тъй като той е работил скрито. За разлика от него, Ребриков желае от съветското държавно управление позволение за провеждането на своите опити.

Въпреки това, новият план за редактиране на човешкия геном остава прекомерно спорен, а биолозите от целия свят са прекомерно скептични към плана. Според оксфордския биоетик Джулиан Савулеску, даже да са изцяло глухи, тези деца могат да водят относително естествен живот. Той е на мнение, че потреблението на сходни прекомерно рискови технологии е целесъобразно единствено при напълно обезверени случаи, при които генното редактиране е единственият късмет за спасението на живота.

От друга страна, появиха се деятели, които смятат, че глухотата не е болест, която би трябвало да бъде лекувана и предотвратявана. Това е просто друга просвета и опитите за връщане слуха на тези хора е „геноцид против малцинството“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР