В началото на лятото хотелиери и ресторантьори от Сандански са

...
В началото на лятото хотелиери и ресторантьори от Сандански са
Коментари Харесай

Хотелиерите в Сандански се оплакват от недостиг на персонал

В началото на лятото хотелиери и ресторантьори от Сандански са изправени пред сериозен проблем - неналичието на дипломиран личен състав. През последните години доста от барманите, сервитьорите и готвачите, работещи в курортния града напущат, с цел да работят сезонно на морето или в чужбина, поради по-високите заплати. Въпреки, че заплатите в сектора в Сандански са от 700 до над 1000 лв., искащи за работа няма, оплакват се работодатели.

Сандански

До края на май сред 30% и 40% от служащите в областта на туризма в Сандански ще изоставен работа, по данни на локалното съдружие на хотелиерите.

Във всяко второ заведение в центъра на града могат да се видят надписи като тези - търсим бармани, сервитьори или готвачи. За да се оправи с неналичието на личен състав през летните месеци,

Сашо Аджев - притежател на дребен фамилен хотел, постоянно оставя своята работа и оказва помощ на чиновниците.
Сашо Аджев, хотелиер: Аз съм готвач, мога да затрупвам двама - трима, брачната половинка също е готвач и по този начин. Имаме подобен проблем и отново ще имаме, до момента в който се завърнат фрагментите от чужбина.
Заради неналичието на личен състав през последните години се постанова практиката през лятото да бъдат назначавани възпитаници.
Антония Евтимова: Искаме бърза работа, нещо за няколко месеца да си съберем джобни пари, не сме го решили като кариера или нещо по-сериозно.
Учениците обаче могат да работят единствено с позволение от Инспекцията по труда и най-вече по седем часа дневно, като се не разрешава да се работи след 22 часа.
Сашо Аджев, хотелиер: Лошото е, че като вършим взаимни отстъпки и взимаме нови хора млади, които не са подготвени, вършим компромис с услугата, която въздейства към този момент върху клиента.
Решението, съгласно хотелиера, е разкриването на повече паралелки за бармани, сервитьори и готвачи в професионалните учебни заведения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР