В началото на летния туристически сезон хотелиерският и ресторантьорският бизнес

...
В началото на летния туристически сезон хотелиерският и ресторантьорският бизнес
Коментари Харесай

Младите кадри в туризма са готови за сезона

В началото на летния туристически сезон хотелиерският и ресторантьорският бизнес у нас още веднъж се изправиха пред най-големия си проблем - дефицита на квалифицирани фрагменти. Незаети работни места има за всички позиции в сектора. Въпреки че професионално готови младежи у нас има задоволително, те не желаят да работят в страната поради ниското възнаграждение и късия сезон край морето. Само през тази година в Колежа по туризъм във Варна приключиха 120 студенти.

Кристина Кирилова приключва с цялостно отличие Колежа по туризъм във Варна. Тя владее 2 непознати езика и мечтае да работи като екскурзовод в България.

“През цялото време на своето образование аз не спирах да работя в сферата и това ме мотивираше още повече да ставам и още по-добра в работата си, чрез образованието си, и някак си нещата, вървейки ръка за ръка, се получиха по най-успешния вероятен за мен метод ", описа тя.

Кристина е безапелационна, че главният проблем в сектора е неналичието на задоволително квалифицирани фрагменти. Студентите, които се образоват в областта на туризма, са доста, само че множеството от тях избират да работят в чужбина.

“До известна степен е обособено от сезонния темперамент на туризма, изключително в нашия морски град Варна. Работа има през летния сезон, това са 2,3 месеца - от юли до септември, през които хората могат интензивно да работят, да имат положителни приходи, само че след което през есенно-зимния интервал просто туризъм няма. Доста от младежите се насочват към чужбина, смятайки, че в България просто реализация няма. Това не е правилно и аз персонално за себе си съм взела решение да остана в България и да работя тук ", сподели студентката.

За разлика от Кристина, обаче, огромна част от студентите, които остават в страната, най-често се осъществят в друга сфера.

“Общоналожилото се мнение е, че няма добра реализация в туризма, че не е задоволително доходоносно. Добър приход се изкарва през летните месеци, главно поради бакшиши и спомагателни хонорари, само че главните заплати в сферата несъмнено не са високи, граничат с минималната, което би трябвало да се промени, тъй като когато човек влага години наред в образование, обучение, проучване на непознати езици, безусловно наложителни в сферата, по-късно да работи за минимално трудово заплащане, естествено не е мотивиращо ", счита Кристина.

Заради отличния си триумф, Димитър Димитров е определен за студент на годината от управлението на Колежа по туризъм. Макар че е признат да учи магистратура в чужбина, Димитър не вижда бъдещето си надалеч от България.

“Като академични учител, и частен бизнес в областта на туризма. Искам да се осъществявам тук, като през това време придобия малко повече опит в чужбина и да го донеса тук в България”, разяснява той.

Заради по-големите благоприятни условия за кариерно развиване, най-предпочитаната компетентност в Колежа по туризъм е “Мениджмънт на хотели и ресторанти”.

“Има повече благоприятни условия за работа, за кариера, за професионално развиване, само че и мениджмънт на туризма и свободното време са мечтани, защото ние предлагаме едно на практика насочено образование с маршрутно-опознавателни обиколки и те са толкоз добре на практика готови и стартират да работят още в 3 курс - последната година. Имаме засилено езиково обучаване, не на един, а на 2 непознати езика и то с професионална терминология ", изясни шефът на колежа доцент Генка Рафаилова.

За да отговори на изменящите се условия в туристическия бизнес, колежът дава на своите студенти доста нови специалности.

" Заложили сме към този момент на цифровите технологии в туризма и в хотелиерството и ресторантьорството, също по този начин проучването на изобретателен, хазартен туризъм, а също и предприемачество в туризма, от позиция на това студентите да бъдат предприемчиви. Не единствено да развиват личен бизнес, само че и да бъдат предприемчиви там, където работят, да бъдат новаторски ", сподели още доцент Рафаилова.

Експертите от Варненската туристическа камара също работят интензивно за решаването на казуса с дефицита на добре готови фрагменти.

“Туризмът не е здания и басейни, а той е хората, които работят в него, и аз откровено се надявам да успеем да ги задържим. Това става с отношение и със заплати. Отношението можем да го променим, заплатите идват от повишението на цената на услугата и с качеството. В България сезонът е доста по-кратък, в сравнение с в страните към нея. Това значи, че ние би трябвало да сме двойно по-умни и да имаме двойно повече разновидности. Работи се интензивно, виждате, че разчитаме към този момент и на балнеотуризъм, който е застъпен в нашия район. Аз имам вяра, че това дружно с конгресния туризъм, културния и историческия ще ни оказват помощ да разтеглим сезона ", съобщи ръководителят на камарата Илин Димитров.

Проблем е и неналичието на връзка сред младите експерти и бизнеса у нас, споделят специалистите. Затова от Туристическата камара приготвят цифрова платформа, която ще оказва помощ на младежите по-лесно намерят работа. В нея ще има и над 300 обучителни видеа, които да покачат техните познания и умения.

Репортер: Петя Иванова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР