В началото на летния сезон има недостиг на кадри -

...
В началото на летния сезон има недостиг на кадри -
Коментари Харесай

Огромен недостиг на работна ръка и мениджъри в туризма

В началото на летния сезон има дефицит на фрагменти - за това сигнализират от сектора. Ранните резервации към този момент започнаха, а първите хотели се чака да отворят порти в края на месеца. 

" Всички сме очевидци, че напоследък качествената работна ръка я няма. Свидетели сме на тези отворени граници и споделеност, която имаме с страните, не е никакво табу да се вземат фрагменти от Европа и други страни. Не би трябвало да гледаме неприятно на вземането на фрагменти от трети страни. Това е процедура, която много години съществува и то освен в туризма ", сподели ръководителят на Варненската асоциация на ресторантьори и хотелиери Павлин Косев в " България заран ".

По негови думи всяка година има дефицит на работна ръка в сферата на кухнята, камериерки, сервитьори. Косев изясни обаче, че се следи и друга забавна наклонност - дефицит на мениджърски фрагменти.

" Забелязвам напоследък, че има страховит дефицит от мениджърски фрагменти, от управнически фрагменти, което е необичайно, само че е реалност. Няма задоволително работна ръка по отношение на потребностите на бизнеса. Не доближават като количество, належащо е да се вземат от трети страни. Тази година участваме много служащи от Турция, виждате каква е обстановката с инфлацията, с лирата, има огромен интерес от турци, които желаят да работят в България. Ще има украинци, молдовци, има сътрудници, които ще пробват с хора от Шри Ланка. Много е цветен пазарът ", сподели още Косев пред Bulgaria ON AIR.

Той показа, че езиковата преграда може да съставлява проблем, по тази причина би трябвало да се внимава къде се поставят чиновници от чужбина, с цел да не пречат на бизнеса. " Важно е самият бизнес на какъв пазар работи. Ако работи на задграничен пазар, не е проблем да се работи единствено на британски, само че в случай че е на български пазар единствено, значимо е сервитьори и рецепция да могат да приказват български ", добави ръководителят на Варненската асоциация.

Според Косев чужденците излизат малко по-скъпо като работна ръка от българите.  " Индивидуално е, зависи каква е позицията, какъв брой е способен и на какво равнище като експерт е самият кадър, тъй като и българи и чужденци на професионално равнище костват скъпо. Понякога плащаме на по-висока цена, тъй като няма като количество ", добави той.

" Има българи, които обичат туризма и си работят в сферата, те доста точно си избират шеф. Ако преди търсихме туристите и правихме всевъзможни маркетингови техники да намерим туристи, същото го вършим със чиновниците на всякакво равнище. Затова има дефицит на качествени мениджъри ", изясни Косев.

По негови думи ще има нараствания на цените на летните почивки поради настъпилата инфлация. Въпреки това Павлин Косев е безапелационен, че.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР