В началото на кореспондентът на изданието Тобиас Кайзер припомня за

...
В началото на кореспондентът на изданието Тобиас Кайзер припомня за
Коментари Харесай

Die Welt: Олигарси и корупция: Брюксел се страхува от България

В началото на кореспондентът на изданието Тобиас Кайзер напомня за фотосите с револвера, кюлчетата и пачките и разяснява: „ И до през днешния ден не се знае кой е направил тези фотоси и кой е дал поръчката. Дали пачките и оръжието фактически са се намирали в спалнята - или пък фотографът ги е инсценирал. Ясно е едно: интимните фотоси на политическия водач бяха опасност, вероятно по предписание на един олигарх, с който някогашният треньор по карате и бодигард Борисов кръстоса шпаги. Снимките илюстрират положението на българското общество и политика: могъщи олигарси, забогатели след рухването на Желязната завеса, подмолно дърпат конците, а корупцията е огромен проблем. Сенчестата стопанска система избуява, а доста младежи напущат страната, тъй като не виждат никаква вероятност. “

България и еврото: за какво в Брюксел се тревожат

С това встъпление създателят оформя рамката, в която да впише тематиката за България и еврото. Защото, съгласно него, точно описаната реалност кара мнозина в Брюксел да се тревожат от влизането на България в еврозоната. Да, страната извършва Маастрихтските критерии, напомня той: инфлация под 2% към този момент две следващи години, един от най-ниските държавни задължения в целия Европейски Съюз, бюджетен недостиг от едвам 3% макар пандемията и рецесията, провокирана от нея. Авторът отбелязва, че България е била наградена за тези си старания с ясна вероятност за влизане във валутния съюз, а държавното управление е показало проект за прекосяване към еврото още на 1 януари 2024 година.

За този проект написа и електронното издание „ Юрактив “. То напомня, че при въвеждането на еврото ще бъде непокътнат сегашният обменен курс, а двете валути ще действат редом в продължение на един месец. „ В документа са закрепени също така и разпоредбите за новото пресмятане на цените и на други стойности, както и процедурите за обмяната на пари в брой и конвертирането на влоговете. “ Изданието отбелязва, че заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис също е показал 1 януари 2024 като допустима дата за въвеждане на еврото в България. Засега обаче няма публично заричане или някакви гаранции, че тази дата ще бъде спазена.

Но както написа кореспондентът на Die Welt, сега европейски политици предизвестяват да не се избързва - тъй като България е бедна страна, а финансовата престъпност съставлява сериозен риск. Германската медия цитира евродепутата от ХСС Маркус Фербер, съгласно който боязънта от присъединението на България към еврото е огромна. Фербер, който е член на Валутната комисия към Европарламента, споделя още: „ България е първенец и поработи хубавичко, с цел да извърши всичките пет критерия за еврото. Но България е и най-бедната страна в Европейски Съюз, която се бори с най-големите обществени проблеми. Всички специалисти в Брюксел са съществено загрижени, че България марширува прекомерно бързо към еврото. Аз също. “

Авторът на публикацията отбелязва, че Фербер поддържа положителни връзки с България, само че все пак се притеснява да не би страната да се трансформира в проблематичното дете на еврозоната. „ Като член на еврозоната България към този момент няма да може да девалвира валутата си като реакция на стопански шокове, а растящите цени в евро може да вкарат елементи от популацията във финансови усложнения “, четем в публикацията. Само че тези фактори не играят роля при Маастрихтските критерии, установи създателят.

„ Еврозоната може да си навлече съществени опасности “

Die Welt цитира и евродепутата от Зелените Свен Гиголд, който също членува във Валутната комисия на Екологичен потенциал. Гиголд счита, че с приемането на България еврозоната може да си навлече съществени опасности - най-много поради корупцията и прането на пари. “България не трябва да се причислява към еврото, преди да се е справила с финансовата престъпност “, споделя немският политик. Според него нивото на банковия контрол в България е незадоволително. В страната не се следи задоволително зорко за пране на пари, а в дълготрайна вероятност това заплашва финансовата ѝ непоклатимост, счита Гиголд. В края на публикацията вестникът дава думата и на юриста Димитър Калдамуков, който споделя: „ Редица по-малки банки в България се управляват от олигарси. Публична загадка е, че тези банки не са в най-хубаво положение “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР