В началото на идния месец ще е ясен точният процент,

...
В началото на идния месец ще е ясен точният процент,
Коментари Харесай

Следващия месец ще стане ясно с колко се вдигат пенсиите от догодина

В началото на идния месец ще е явен точният %, с който пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2020 година. Към момента упованията са покачване с към 6%, сподели в отговор на въпрос в русенското село Баниска министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.
Той изясни, че изчисленията са на база на достигнатия до момента растеж на междинния застрахователен приход и на показателя на потребителските цени, посредством който по швейцарското предписание се образува процентът за осъвременяване на пенсиите.
"Не мога да кажа тъкмо с какъв брой ще бъде нарастването. То може да бъде с 6,6 или с 6,2 на 100. Въздържам се да разглася съответно число, тъй като към момента сме при започване на финалната фаза на подготовката на проектобюджета на Държавното публично обезпечаване. Точният % на нарастване би трябвало да бъде явен при започване на идния месец. Той не е случаен, а зависи от повишаването на растежа на междинния застрахователен приход и на показателя на потребителските цени ", изясни Петков.
Министърът разяснява също предложенията на депутати и на работодатели, свързани с изплащането на компенсации за краткотрайна неработоспособност.
Работодатели желаят първите три дни от болничния да не се изплащат от тях. Идеята е да се вкара интервал на изчакване от няколко дни, в който болничните да не се изплащат от никого. Според предложение на депутати Национален осигурителен институт би трябвало да покрива целия интервал на боледуване на служащия.
Министърът изясни, че тези оферти ще се дискутират. По думите му в края на седмицата една от организациите на работодателите - Асоциацията на индустриалния капитал в България, провежда кръгла маса по тези въпроси.
По думите му има проблем и той е обвързван с това, че броят на дните на краткотрайна неработоспособност нараства.
"Знае се, че се злоупотребява от хора, които по-скоро се нуждаят от спомагателен заплатен отпуск, в сравнение с от лекуване. Затова се търсят ограничения, посредством които да се понижи това прилагане на болничния и ощетяване на бюджета, а от там на всички нас. Това стимулира търсенето на ефикасни решения. Към момента не мога да кажа, че има такова ", сподели Петков.
В русенското село Баниска министърът и заместник-председателят на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика Светлана Ангелова откриха обновената детска градина "Първи юни ". Ремонтът е осъществен за пет месеца и е на стойност 148 738 лв.. От тях 50 541 лв. са отпуснати по стратегия "Красива България " на Министерството на труда и обществената политика, а останалите са общинско съфинансиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР