В началото на годината в София отваря врати Академия по

...
В началото на годината в София отваря врати Академия по
Коментари Харесай

Световноизвестният експерт Орен Елимелех: Онлайн могат да ви откраднат дори и органите

В началото на годината в София отваря порти Академия по киберсигурност. Тя ще образова държавни и частни чиновници, както и студенти, по какъв начин да предодвратяват хакерските атаки, които са камшик на нашето време. По този мотив ПУ " Паисий Хилендарски " и Dir.bg проведоха в Пловдив отворена полемика дружно с Орен Елимелех, интернационален специалист по киберсигурност към държавното управление на Израел. Освен това Елимелех е и консултант на израелското държавно управление и транспортното министерство по проблемите с тероризма.

- Запознат ли сте и по какъв начин ще коментирате абсурда с приключване на данни от Национална агенция за приходите в България?

- Да, осведомен съм с приключването на данни от Национална агенция за приходите. Оказа се, че това го е направила компания, която се е занимавала с киберсигурност. Не е честа процедура в света такива компании да нападат държавни или частни преприятия. Мисля, че е имало метод това с Национална агенция за приходите да бъде предотвратено. Има компании, които се занимават с киберсигурност и които са атакуващи, както и такива, които са защитаващи. Активните, атакуващите, не дават сигурност. Основният им бизнес е да хакват. Но има и компании, които дават сигурност. Смятам, че това с Национална агенция за приходите е можело да бъде предодвратено. Това е част от казуса освен в България, само че и по целия свят. Част от цифровата промяна е фактът, че даваме прекомерно доста данни. Давам ви просто един образец за това. Сметките за електричество, за газ, за телефон са онлайн. Бизнесите не си тестват инфраструктурата. Затова би трябвало да употребявате компания, която предлага киберсигурност, да се употребяват тези, които работят като етични хакери - хакват, тестват, преди да влезете в онлайн пространството.

- Има ли метод да се предотвраят сходни офанзиви? Наскоро банкова служителка източи 1 млн. лв..

- Тя е взела парите посредством трансфер. Това не е в действителност 100% хакерска атака, това е просто вътрешна офанзива. Така да вземем за пример преди 20 години в Израел един чиновник, който се споделя Ети Алон, открадна 125 милиона лв., които просто взе от банката с превод. Той изключи всички системи и задвижи парите в дребни порции. Случай, който идва от вътрешната страна. Много е мъчно да се планува и предодврати.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР