В началото на годината от Институтът за пазарна икономика посочиха

...
В началото на годината от Институтът за пазарна икономика посочиха
Коментари Харесай

15 май е денят на данъчната свобода за 2020г.

В началото на годината от Институтът за пазарна стопанска система показаха датата 15 май като денят на данъчната независимост за българите.
Това значи, че на всеки поданик в страната са били нужни 136 дни, с цел да зареди с доходи бюджета на страната, тъй че те да доближат близо 47 милиарда лв., заложени в него. Миналата година са били нужни 3 дни повече.
Според ИПИ точно данъкоплатците са избавили бюджета на страната в изискванията на ковид.
" Нормалното действие на всички обществени сфери, както и изключителните стопански ограничения на държавното управление, станаха вероятни с помощта на това, че данъкоплатците продължиха да пълнят хазната. На фона на многото наранени бизнеси и изгубени работни места, символичната данъчна независимост не е мотив за празник, а по-скоро време за отрезвяване от прехласването по мощната страна и последователно връщане към естествения икономически живот. ", пишат от Института.
Последната прогноза на Европейската комисия е за стесняване на българската стопанска система със 7,2% през 2020 година Ударът върху стопанската система и нарастването на разноските в бюджета значат, че през 2020 година ще има рекордно преразпределение през обществения бранш – консолидираните разноски се чака да доближат 42% от Брутният вътрешен продукт. Дълги години преразпределението у нас се държи под 40% от Брутният вътрешен продукт, което се потвърди като здравословна горна граница за държавните разноски и държи юздите на фискалната политика. Тази по-силна роля на страната може и да е обяснима с изключителната обстановка, само че тя е и доста рискова за данъкоплатците. Кризата с ковид не би трябвало да става мотив за избутване на частния бранш и увеличение ролята на страната в стопанската система. Напротив, тъкмо в този момент е времето за повече независимост за бизнесмените, които да извадят стопанската система от тежката обстановка, предизвестяват икономистите.
Дори и преди появяването на ковид, българският поданик последователно губеше дни в интерес на страната. През 2017 и 2018 година да вземем за пример беше увеличена вноската за пенсия. През 2019 година пък беше вдигнат оптималният застрахователен предел. Тази година стартира с всеобщо повишаване на локалните налози и такси. На процедура в положителните години страната настъпваше и изземваше повече от създаденото. По време на рецесията имаше някои стъпки за облекчение на данъчни заплащания – да вземем за пример отстъпки от локални налози по време на изключителното състояние, само че това не промени генерално обстановката.
През последните дни за пръв път се заприказва и за действителни ограничения за понижение на налози – въвеждането на диференцирано Данък добавена стойност за заведения за хранене и книги . Данъчната независимост обаче печели най-вече от хоризонталните ограничения, които са отворени за всички, а освен за обособени бизнеси или човеци. Много по-добра алтернатива би било не диференциране на ДДС-то, а да вземем за пример покачването на прага за регистрация по Данък добавена стойност. Последното ще даде глътка въздух на всички дребни компании – до съответния предел, и няма да дискриминира избрани браншове.
Всеки може да пресметна своя Ден на персоналната данъчна независимост на профилираната страница " Моите налози " –www.kolkodavam.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР