В началото на годината NASA и Европейската космическа агенция (ESA)

...
В началото на годината NASA и Европейската космическа агенция (ESA)
Коментари Харесай

Airbus проектира марсиански всъдеход, който да върне проби на Земята



В началото на годината NASA и Европейската галактическа организация (ESA) започнаха да работят взаимно върху концепцията да бъдат доставени проби от Марс на Земята. Сега ESA е осигурила 5,2 милиона $ на Airbus, с цел да проектира всъдеход, който да събере тези проби от Червената планета. Космическата организация е избрала екипа на Airbus в Стивънейдж, Англия, тъй като инженерите към този момент работят по всъдехода ExoMars, който би трябвало да излети към Марс през 2021-а година.

За разлика от ExoMars обаче, новият всъдеход ще има една единствена задача - са събира пробите, които другата машина на NASA - Mars 2020, ще приготвя авансово. Това не значи, че задачата е лесна. Mars 2020 ще изкопае и сложи в специфични контейнери над 30 проби от марсианската почва и ще ги нарежда на специфични места, с цел да бъдат прибрани. Всъдеходът-събирач ще дойде на Марс през 2026-а и ще събере всички контейнери.

Ето и по какъв начин ще наподобява всъдеходът на Airbus:

На всъдехода ще са нужни към 150 дни, с цел да обиколи всички местоположения и да събере авансово квалифицираните проби. След това той би трябвало да се върне при ракетата, с която е дошъл на Марс. След като натовари пробите на ракетата, всъдеходът ще снима първото политане от повърхността на Червената планета. Ракетата ще изведе пробите до орбитален уред, който пък ще ги донесе на Земята. Всичко това ще стане действителност, в случай че двете галактически организации (ESA и NASA) преценяват, че технологиите, нужни за реализирането на проекта, могат да бъдат създадени.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР