В началото на годината Булгартабак закри и последната си работеща

...
В началото на годината Булгартабак закри и последната си работеща
Коментари Харесай

Какви цигари пуши българинът

В началото на годината Булгартабак закри и последната си работеща цигарена фабрика у нас - някогашната софтуерна горделивост Благоевград - БТ.

Това се случва две години откакто Бритиш Американ Табако (БАТ) купи марките на някогашния ни цигарен монопол и стартира производството им в Румъния, а на пазара на цигари у нас настъпиха много съществени разбърквания демонстрират напълно пресни маркетингови данни, с които OFFNews разполага. 

От тогавашното значимо за страната ни произвеждане на цигари сега не е останало съвсем нищо. Но българинът не е спрял да пуши.

Ето какви са данните за продажбите на цигари по производители.



При отсъствието на " Булгартабак " от българския пазар безапелационният номер едно на цигарения пазар у нас е точно БАТ.

Според настоящите данни за търговията с папироси в края на март т. година компанията държи пазарен дял от 40,2 %. Спрямо същия месец на предходната година делът на международната компания се е повишил с 1,5 процентни пункта, демонстрира статистиката от продажбите.

На втора позиция остава гръцкия производител " Карелия ", само че с двойно по-нисък пазарен дял. Компанията, която е съсредоточила маркетинга си върху един-единствен бранд, държи 19,9 на 100 от пазара у нас. На годишна база делът на " Карелия " спада с 0,6 процентни пунка.

Третият огромен дистрибутор у нас е Филип Морис Интернешънъл. През предишния месец неговият пазарен дял е бил 17,4 на 100 и също понижава - с 1,1 процентни пункта по отношение на март предходната година.

Три други производители - Джапан Табако Интернешънъл, Кингс Табако и Импириал са в групата с пазарен дял под 10%. 

От тях максимален е делът на JTI. Вносителят на Уинстън и Собрание държи 9,2% от пазара и бележи растеж с 0,6 процентни пункта на годишна база.

На пета позиция по продажби остава българската компания " Кингс Табако ", само че пазарният ѝ дял значително понижава. Към март т. година той е едвам 6,8% при 8% през същия месец на 2018 година

На последно място с пазарен дял от 6,6% е Импириал. Компанията обаче е подобрила представянето си, защото преди година е държала едвам 5,8% от продажбите на цигари у нас. 



При най-популярните марки водач продължава да бъде Карелия. Пазарният дял на тази марка сега е 17,3 на 100 при 17,7% преди година. И до момента в който гръцките папироси се задържат на върха, то на втора позиция Ротманс съумява да измести Марлборо. Преди година марката на БАТ е бил чак на четвърто място с дял от 8,7%. Сега към този момент държи 14,3% от пазара. Марлборо са на трета позиция с дял от 9,9% при 11,5% преди година. Четвъртото място е за Виктори - 8,6%, петото за Ева - 7,3%, а шестото - за Дънхил 6,7%. Следват Давидов, Уинстън, Мерилин и Собрание. Именно последната марка е съумяла да избута от челната десетица цигарите Кинг.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР