В началото на годината броят на издадените разрешения за строителство

...
В началото на годината броят на издадените разрешения за строителство
Коментари Харесай

Производителността на труда нараства с 2.3% през първото тримесечие

В началото на годината броят на издадените позволения за строителство на жилища, въведените в употреба новопостроени здания и цените на парцелите нарастват с двуцифрен ритъм

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Световната банка намали прогнозата си за стопанската система на България

От институцията залагат на напредък от 3.8% през тази и 3.6% през идната година
6 юни 2018
Бюджетният остатък доближава 1.5 милиарда лева през май

Приходите порастват най-вече от повече налози, а обществените заплащания и еврофондовете покачват разходната част
3 юни 2018
S&P увеличи вероятността за рейтинга на България от постоянна на позитивна

Агенцията чака 3.9% растеж през тази година и би повишила оценката си, в случай че страната влезе в чакалнята на еврозоната
2 юни 2018
Следобедът на българската стопанска система

Брутният вътрешен продукт резервира темпа си на напредък от 3.5%, само че Европа потегля надолу и въпросът е - по кое време ще я последваме
18 май 2018
Европейската стопанска система се забавя през първото тримесечие

Рязък спад има на растежа в Румъния, до момента в който Латвия е рекордьор с 5.2%
15 май 2018 Производителността на труда нараства с 2.3% през първото тримесечие на годината. За съпоставяне - през последните три месеца на предходната година нарастването беше 0.7%, демонстрират данните на Национален статистически институт. Ускорението евентуално идва от по-малкия брой работещи в аграрния бранш, който се отличава с най-ниската продуктивност на труда в стопанската система.

Успоредно с данните за продуктивността Национален статистически институт разгласява и ревизираните оценки на Брутният вътрешен продукт. Те демонстрират, че на годишна база стопанската система е повишена с 3.6% през първото тримесечие, което е с 0.1 прочие п. над експресните данни от май. Ревизията нагоре евентуално се дължи на по-силно ползване и по-слаб импорт по отношение на първичните оценки.

През същия интервал брутната добавена стойност в стопанската система нараства с 3.4% на годишна база, движена най-вече от строителството и имотния пазар, където нарастването е надлежно 6.6% и 6.7% по отношение на година по-рано.

Заетите нарастват

Броят на работещите в стопанската система продължава да нараства и през първото тримесечие, като най-голямо е нарастването в търговията и промишлеността - надлежно с 30.1 и 15.4 хиляди души. От друга страна, заетите в нископродуктивния поземлен бранш понижават на годишна база с 31.1 хиляди до 574 хиляди души към март.

Стойността на брутната добавена стойност в стопанската система, което е разликата сред крайната стойност на продукцията и изразходваните за производството й артикули и услуги, доближава 18.8 милиарда лева към март. Най-високопроизводителни са работещите в индустриалния бранш, където на всеки се падат приблизително по 6.2 хиляди лева от общия размер. В услугите един служащ създава 5.5 хиляди лева, а в аграрния бранш - едвам 708 лева

Всеки ангажиран е съдействал приблизително с 15.4 лева за отработен час към брутния вътрешен артикул на страната. За съпоставяне, през първото тримесечие на 2017 година всеки работещ е създавал 14.6 лева на час.

Потреблението и парцелите движат стопанската система

Според ревизираните данни на Национален статистически институт икономическият напредък през първото тримесечие на годината доближава 3.6%, което е с 0.1 прочие п. над експресните оценки от май и записаното нарастване през последните месеци на 2017 година Промяната евентуално идва от потреблението, където растежът е ревизиран с 0.9 прочие п. до 3.3% на годишна база. Въпреки това темпът остава под записания от последните месеци на 2017 година (3.8%), като забавянето идва от семействата. Потреблението на държавното управление пък понижава на тримесечна база с 0.4%, което е обикновено поради обстоятелството, че в края на годината разноските на страната обичайно се изстрелват нагоре.

По-слабо вътрешно търсене се вижда и в числата за вноса - продажбите на непознати артикули в страната нарастват с 4.6% през първото тримесечие, до момента в който през последните месеци на 2017 година нарастването беше 8.3%. На тримесечна база пък индикаторът отбелязва спад от 2.2%. Въпреки забавянето на вноса износът към момента не съумява да го догони, като по този начин чистият принос на експорта към нарастването на Брутният вътрешен продукт остава негативен.

Добра вест има при данните за вложенията, които означават годишно нарастване от 7% и тримесечен растеж от цели 4.6%. Според анализатори смяната се дължи на капиталовите разноски на страната и интензивността в строителството.

Строителството и имотният пазар са секторите, които записват най-голямо нарастване на добавената стойност през първото тримесечие. Тук фактор е растящото търсене на парцели. С двуцифрен ритъм се покачват броят на издадените позволения за строителство на жилища, цените, въведените в употреба новопостроени здания. Данните на Българска народна банка демонстрират, че растежът на жилищните заеми също приближава двуцифрени стойности. Вероятно това е и повода преди време регулаторът да насочи предизвестие към банките да внимават с натрупването на риск.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР