В началото на февруари от авиокомпанията заявиха, че възнамеряват да

...
В началото на февруари от авиокомпанията заявиха, че възнамеряват да
Коментари Харесай

"България ер" срещу летището: много на нула

В началото на февруари от самолетната компания обявиха, че имат намерение да влагат в 15 самолета през идващите пет години

© Надежда Чипева В кратковременен проект вероятностите за прихваналата от вирусната зараза авиация не са положителни. Опасенията от зараза приземиха част от полетите до Италия и сложиха самолетните компании в положение на работа с нулева видимост. В малко по-стратегически проект обаче националният транспортьор " България ер " създаде няколко позитивни вести за бъдещите си проекти за развиване.

В края на предходната година беше взето решение превозвачът да открие клон " България ер - клон София чартър ". В средата на февруари пристигна новината за codeshare съглашение с Qatar Airways. Изпълнителният шеф на компанията Янко Георгиев десетина дни по-рано заяви за Aviation International News, че компанията има намерение да влага в 15 тясно фюзелажни самолета през идващите пет години. Разговори се водили с най-малко двама производители, а желанието на компанията било да премине към един вид самолети по образеца на нискотарифните самолетни компании, което усъвършенства разноските по флота и прави превозвачите по-ефективни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Една от най-големите и необявени победи на сдружението, част от " Бългериан Еъруейз Груп " - авиационният подхолдинг на " Химимпорт ", обаче е завършването на основни каузи за таксите, които летище София търсеше да си получи от превозвача. От самолетната компания не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " какви са техните проекти за развиване в по-големи елементи и каузи за какви суми завоюва дефинитивно против летището. От транспортното министерство също не дадоха отговор на въпроса каузи за какъв брой милиона лв. загуби аерогарата, макар че една от първите начинания на към този момент не толкоз новия министър на превоза Росен Желязков в края на 2018 година беше да разпореди да се направи разбор на вземанията на стойност над 10 000 лева, както и на подхванатите дейности за тяхното събиране.

Преглед на делата обаче демонстрира, че " България ер " съумява през съда да си спести заплащането на такси за над 40 млн. лева Поне към този момент.

Отлетелите каузи

Проверка на " Капитал " сподели, че държавната аерогара все още губи огромна част от делата си за десетки милиони против въздушния транспортьор, като самолетната компания е построила отбраната си върху неправилното ценообразуване на летищните такси. Делата за несъбраните такси от " България ер " са няколко, като разногласията се водят за таксите през другите интервали обратно във времето. Летището имаше два акта за обществено държавно взимане към " България ер ".

Първият акт беше за интервала 1 септември 2008 - 30 юни 2009 година Според летището общият размер на обществените отговорности на самолетната компания е 19.3 млн. лева, от които 12.4 млн. лева главница и 6.9 млн. лева рента. Споровете се водеха за част от сумата. Успехът е по-скоро за " България ер ", като съдът анулира взимане в размер над 8 млн. лева
Още по сполучливо е второто дело по втория акт за определяне на обществено държавно взимане за летищни такси от самолетната компания. То е за интервала 2013-2014 година и е за общо 30.6 млн. лева, от които 23.2 млн. лева главница и 7.4 млн. лева лихви. Административен съд - София, анулира акта, защото откри, че той е в несъгласие с материалния закон - този за гражданското въздухоплаване и наредбата за таксите за потребление на летищата за публично прилагане.

След законови промени от октомври 2011 година летището е имало 6-месечен период да дефинира таксите си. Това обаче се е случило едвам на 26 април 2013 година, като в решението е написано, че влиза в действие от 1 юли 2013 година Съдът установи, че летището не е показало решение, с което са избрани таксите му за първите шест месеца на 2013 година, т.е. избрани са незаконосъобразно. И съдът анулира акта за определяне на обществено държавно взимане за 30.6 млн. лева През март 2019 година Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно остава в действие решението на предходната инстанция, като летището е наказано да заплати на " България ер " и 60 хиляди лева разходи по делото. Според осведомени летището ще продължи на нови учредения да се бори юридически за сумата.

Няма такива разноски

Успех " България ер " бележи и по делата за таксите за последващи години, за които пъкт самолетната компания твърди, че са несъответстващи с направените от сдружението разноски. Т.е. голословно по-големи са.
По едно от делата за размера на фактурираните такси за интервала 2014-2015 година летището загуби пред съда 10 млн. лева от начислените такси на " България ер ". Според държавното сдружение за въпросните две години те са общо 46 млн. лева (24 млн. лева за 2014 година и 22 млн. лева за 2015 г.). Според самолетната компания обаче 10 млн. лева от тях са недължими (6 млн. лева за 2014 година и 4 млн. лева за 2015 г.).

" България ер " печели делото в Административен съд - София, като в последна сметка това е доказано в края на октомври 2019 година и от Върховен административен съд макар особеното мнение на съдии и на първа, и на втора инстанция.
Пак на база оспорени разноски на летището през май 2018 година Административен съд - София, излиза с решение и за признание на още една сума, недължима от " България ер ". Този път единствено за 623 хиляди лева за 2016 година от общо 21.4 млн. лева През юни Върховен административен съд дефинира същото.

Накратко, до момента изходът от дългогодишната правосъдна сага е, че страната и нейните сдружения за следващ път демонстрират забележителни заложби да не пазят ползите си. Особено когато става въпрос за доста милиони.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР