В началото на декември може да имаме бюджет на държавата

...
В началото на декември може да имаме бюджет на държавата
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Бюджет 2020 ще бъде приет в началото на декември

В началото на декември може да имаме бюджет на страната за 2020 година, съобщи пред БНР Менда Стоянова, народен представител от ГЕРБ и ръководител на парламентарната комисия по бюджет и финанси.
„ Убедена съм, че обединението ще поддържа бюджета за 2020 година, а това ни е задоволително, с цел да имаме болшинство на първо четене “, сподели и продължи:
„ На второ четене, когато ще има разнообразни оферти, ще би трябвало още веднъж да ги обсъждаме едно по едно и да търсим консенсус, който да е рамките на параметрите на програмата на държавното управление “.
Според Менда Стоянова „ Бюджет 2020 в действителност дава отговор на определението „ повече от същото “.
„ Политиката, която се води от държавното управление на ГЕРБ, е политиката на неговата предизборна стратегия и тази на обединението на държавното управление. Нормално е тя да се надгражда с целите, които са авансово оповестени за всяка последваща бюджетна година “, сподели тя и открои някои макропоказатели, които вървят в плануванаъа посока:
„ На първо място нарастването на брутния вътрешен артикул (БВП) – това в действителност е растежът на стопанската система, като за 2020 година чакаме 126-127 милиарда Брутният вътрешен продукт. В нашата прогноза в държавната стратегия много по-скромно бяхме заложили постигане на равнище от 115 милиарда в края на интервала, т.е. 2021-а. За идната година още веднъж се планува растеж от 3,3%, който за мен е добър на фона на предвижданията за другите европейски страни, за средноевропейското равнище на стопанската система и на международното такова. Едновременно с това изпълнихме поставената си бюджетна цел за уравновесен бюджет. Предвиждаме за идната година бюджетът да бъде с нулево бюджетно салдо и по този начин да продължи през идващите години “.
Стоянова акцентира също, че нашият дълг години наред е един от най-ниските в Европа, като той продължава да понижава като % от Брутният вътрешен продукт. За 2020 година се чака той да доближи 19,8%.
Тя означи още ниската безработица, която за идната година се планува да бъде от 4%, както и растежът в приходната част на бюджета.
Всичко това дава съображение да има и продължение на заделяне на средства за предпочитаните политики на държавното управление, съобщи Менда Стоянова и уточни, че една от тях е политиката по приходите:
„ Една от лимитираните ограничения, които държавното управление може да вземе и го прави, това е минималната работна заплата. Това е единият лост, с който се работи. Другият – това са приходите в бюджетния бранш, където за поредна година се планува нарастване с 10% на средствата за работна заплата. Става въпрос за растеж в средствата за работна заплата. Този растеж също е напън върху действителния бизнес. Той не би следвало да направи покачване под 10%, с цел да не загуби част от своя дипломиран личен състав “.
Данъчната политика няма да се промени до края на матдата, заявява депутатът от ГЕРБ. От партията чакат конфликт с левицата по този въпрос.
За пенсиите, където също чакат разнообразни позиции с Българска социалистическа партия, Менда Стоянова сподели: „ Пенсиите могат да се покачват само и единствено, в случай че имаме покачване на осигурителния приход. Ако тези вноски нямат растеж, няма източник, по който пенсиите да се подвигат. В противоположен случай пенсионната система няма по какъв начин да издържи. Приходите в пенсионната система и в този момент са незадоволителни. Ако увеличим разхода, това значи, че би трябвало да вземем от други източници на доходи – от налозите, което от своя страна значи несъблюдение на други разходни политики на страната, а точно политиката по приходите, обучение, защита, опазване на здравето. За тези сфери ние предвиждаме сериозен растеж. Не можем да зарежем тези останали политики и да насочим напълно и само приходите и разноските към увеличение на пенсиите “.
Нулевият недостиг е буфер, безапелационна е още Стоянова и изясни: „ Ако се случат някакви апокалиптични предсказания – някакъв срив в стопанската система и оттова на приходите, постоянно можем с един дребен недостиг да осъществим тези разходни политики, които са заложени и които хората чакат “.
Очакванията за понижаване на налози и увеличение на капиталова стратегия не могат да кореспондират едно с друго, сподели Менда Стоянова по отношение на обещанията на някои от претендентите за кметове, които са били ГЕРБ.
„ Всички кметове желаят от централната власт да получат помощ за капиталовата си стратегия, без да поемат отговорността за събираемостта на личните си доходи. Едновременно с това още веднъж породи концепцията да се преотстъпи част от централния налог върху общия приход на съответните общини, които с този налог биха подкрепили своите политики, т.е. още веднъж да се гледа към приходите в централния бюджет, без всеки един от тях да даде действителна оценка на приходите си в локалния бюджет “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР