В началото на август български служители забелязаха нещо, за което

...
В началото на август български служители забелязаха нещо, за което
Коментари Харесай

Политико: Как българското недоглеждане финансира войната на Русия в Украйна

В началото на август български чиновници видяха нещо, за което не бяха сигурни дали е законно: барели съветски нефт пристигаха в страната на цена над тавана от 60 $, който ЕС прие, с цел да лиши Москва от сериозни доходи за войната й в Украйна.

Така стартира публикация в  " Политико ", която посредством образеца на България се показва неуспеха на Европейски Съюз да поддържа непоколебим санкционен режим срещу Русия.

България беше в необикновена позиция измежду своите сътрудници, напомнят създателите на материала Виктор Джак, Габриел Гавин и Джована Кои. Страната ни не бе заставена да се преценява с ограничаващите ограничения на Европейски Съюз, забраняващи огромна част от вноса на съветски нефт, с идеята да се подсигурява, че страната няма да се сблъска с изострен енергиен дефицит.

Но можеше ли България да внася съветски нефт над горната цена? Митническите чиновници в София желаеха да се подсигурят, затова се обърнали към чиновници на Европейски Съюз с молба за " обяснение ", излиза наяве от частен продан на имейли от 4 август, твърди  " Политико ".

" Не е належащо суровият нефт, импортиран въз основа на тези дерогации, да бъде на или под 60 $ за барел ", е отговорът от Брюксел.

Така България продължава да внася съветски недопечен нефт единствено и само над ценовата граница от август до октомври, съгласно поверителни митнически данни, с които изданието разполага. Доставките са на стойност към 640 милиона евро, съгласно калкулации на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA). Парите получили съветски енергийни компании, които посредством налозите си финансират военната акция на Кремъл.

Разликата в глобите е емблематична за по-широките дефекти, които разядоха опита на Европейски Съюз да спре милиардите, които Русия печели от износа на сила, изяснява " Политико ". Около година след приемането на първичните наказания законовите малки врати се съчетаха с неприятно правоприлагане и паралелна търговия, с цел да поддържат потока на приходите от изкопаеми горива на Москва. Печалбите на Русия от експорт на нефт са спаднали единствено с 14 % след налагането на рестриктивните мерки. А през октомври приходите на Русия от изкопаеми горивадостигат 18-месечен връх.

Авторите отсъждат, че Европейски Съюз е изгубил волята да запълва пропуските. И показват, че последният пакет от наказания на Европейски Съюз, който би трябвало да бъде финализиран на срещата на върха на водачите тази седмица, е концентриран най-много върху административни промени, които съгласно специалисти няма да създадат доста за ограничение на необятно публикуваното укриване. Липсват старания и за по-нататъшно понижаване на тавана на цената на петрола.

" Целият санкционен механизъм работи единствено в случай че продължавате да приемате постоянно решения, които затварят малките врати и постановат нови наказания ", изяснява украинският външен министър Дмитро Кулеба пред " Политико ". " Всеки индивид в света има способността да се приспособява ".
Българското недовиждане
Причината за вратичката в ценовата горна граница за България евентуално е чиновнически пропуск. Когато Европейски Съюз узаконява горната граница на цените, чиновници категорично не разрешиха на корабните компании и застрахователните компании в блока да популяризират съветски нефт над прага от 60 $ към страни отвън Европейски Съюз. Целта беше да се понижат приходите на Кремъл, като в същото време се поддържат постоянни международните петролни потоци. Но чиновниците не се замислиха да наложат сходни правила върху доставките до страните от Европейски Съюз, частично тъй като през същия ден Брюксел забрани вноса на съветски недопечен нефт на членките по море. С изключение на България, изтъква " Политико ".

Тази задна малка врата донася милиони спомагателни доходи за Москва. Според CREA облагите от експорт на съветски нефт от продажби в България сред август и октомври – една трета от които идват от продажби над тавана на цените – са донесли към 430 милиона евро директни налози за Кремъл. Всички доставки с съветски генезис през този интервал - на цени сред $69 и $89 за барел - са разчитали на западна поддръжка, в това число от гръцки корабни оператори и английски и норвежки застрахователи.

И всичко това е технически законно, отбелязва " Политико ". Изданието се допитва до Мартин Владимиров, старши анализатор в основания в София " Център за проучване на Демокрацията ", който проучва въпроса.

Според българина обстановката " разкрива, че България е помогнала на Русия да се възползва от тази очевидна малка врата, с цел да максимизира бюджетните доходи на Кремъл от тези продажби на нефт без забележими изгоди за българските консуматори ".

Освобождаването на България от възбраната на Европейски Съюз цялостни джобовете както на най-голямата съветска частна петролна компания " Лукойл ", която господства българското произвеждане на горива с разрастващата се черноморска рафинерия, по този начин и на самия Кремъл, отбелязва " Политико ". Изданието добавя, че вносът на недопечен нефт на " Лукойл " в България е донесъл над 2 милиарда евро приходи за Русия, откогато глобите влязоха в действие през февруари. Кремъл е спечелил 1 милиард евро от директните налози от продажбите.

Кирил Петков отбелязва пред " Политико ", че задните малки врати би трябвало да бъдат затворени. Той дава обещание да окаже напън върху държавното управление и Европейската комисия, като в същото време упорства, че България ускорява напъните си да се отърси от съветските енергийни връзки, за разлика от страни като Словакия.

" Не харесваме малката врата от 60 $, която беше основана от дерогацията на Европейската комисия ", сподели Петков. " Не желаеме Путин да получава и едно евро, което не му се постанова. "

Министерството на финансите на България и Лукойл не отговорили на претенции за коментар на " Политико ".
" Не всичко е дъги и еднорози "
Основни предизвикателства пред Европейски Съюз са лошият мониторинг и правоприлагането, отсичат създателите на " Политико ".

През октомври отчет, поръчан от Европейския парламент, открива, че използването на глобите на Европейски Съюз е " разпръснато "  между 160 локални управляващи, до момента в който столиците имат " разнообразни системи за използване ", които включват " огромни несъответствия "  в наказванията за нарушавания.

" Дори тези, които вземат участие в превозването на нефт, получават единствено стеснен достъп до информация за покупко-продажбите ", изяснява Виктор Катона, основен анализатор на суровия нефт от Kpler. " Застрахователите, да вземем за пример, разчитат на един-единствен документ от компании, които купуват и продават петролни товари, обещавайки продажбата да не е над 60 $ за барел, което се равнява на " декларация за религия ", прибавя той.

Предстоящият 12-ти пакет от наказания на Европейски Съюз се пробва да преодолее този проблем, като наложи нови правила, принуждаващи търговците фактически да разказват съответните разноски. Целта е да се попречи на купувачите да се снабдяват с съветски нефт на цена над тавана и по-късно да скриват спомагателните разноски като застраховка или транспортни такси. Но малко на брой в промишлеността таят огромни очаквания, че спомагателната документи ще спре заобикалянето.

Няколко страни от Европейски Съюз с огромни корабни промишлености също усложняват нещата. По време на последния кръг от наказания Кипър, Малта и Гърция още веднъж показаха угриженост по отношение на апелите за усилване на рестриктивните мерки, изясняват пред " Политико " двама дипломати от Европейски Съюз.

Дипломат от огромна морска страна членка твърди, че по-строгите наказания единствено ще накарат Русия да употребява повече незападни оператори за транспорт на нефт. Вместо това дипломатът твърди, че фокусът би трябвало да бъде подложен върху разширението на страните, които се придържат към тавана на цените. В момента това са страните от Г-7, Европейски Съюз и Австралия.

" Би било неуместно да се упорства за таван на цените, а по-късно други да не го съблюдават, тъй като не са членки на Европейски Съюз ", уточни дипломатът и добави, че " това, което ще се реализира, е цялостното заличаване на корабната промишленост ".

Междувременно изследване на CREA откри, че 822 кораба, транспортиращи съветски недопечен нефт, са прехвърляли товарите си на други кораби в териториалните води на Европейски Съюз - множеството в гръцки, само че също и малтийски, испански, румънски и италиански води - откогато петролните наказания влязоха в действие предишния декември. Обемите са еквивалентни на 400 000 барела дневно.

Говорител на Комисията отбрани глобите на Европейски Съюз, отбелязвайки, че Русия е била принудена да похарчи " милиарди долари ", с цел да се приспособява към новата действителност, в това число за нови танкери и инфраструктура за рандеман и експорт на нефт, защото западното търсене е намаляло.

Това е предизвикало " съществени и продължаващи стопански и политически последствия ", уверява говорителят на Комисията. CREA откри, че ограничаването на цените на петрола е лишило Кремъл от 34 милиарда евро доходи от експорт, което се равнява на почти два месеца облага през 2023 година

Други толерират заобикалянето на глобите, като изясняват, че ЕС в никакъв случай до момента не е изпадал в сходна обстановка.

" Нека бъдем почтени... всички санкционни ограничения са невиждани, тъй че има и детайл на учене, като ги постановяваме ", показва един от дипломатите на Европейски Съюз. " Не живеем в съвършен свят: не всичко е дъги и еднорози ".
Дълбоки тъмни води
Вместо да одобри строгите правила, предопределени да източват нейните финанси, Москва провокира конкуренция в заобикалянето на глобите. Високопоставен украински чиновник дефинира политиката й като " тактика на хлебарките ".

За да подсигурява, че може да продава изкопаемите си горива на допустимо най-висока цена, в нарушаване на горната граница за петрола, Русия основава успореден пазар за мореплаване, който цялостни джобовете на държавните енергийни компании и олигарсите, изяснява " Политико ".

Появява се " сенчеста флотилия "  от остарели танкери, мистериозно ръководени посредством мрежа от компании с неразбираема благосъстоятелност, постоянно търгувайки своя товар от гориво с други кораби. За да им помогне да избягат от юрисдикцията на западните наказания, в страни като Индия се появи промишленост от мътни застрахователни компании.

" Когато бяха въведени санкциите, изглежда като че ли имаха резултат за доста малко време. Но в този момент настоящото положение е, че множеството от глобите, които са влезнали в действие, в действителност не са работили – или са били доста лимитирани във връзка с това, което са съумели да реализират ", твърди Байрън Маккини, шеф в S&P.
Русия търси други възможности на европейските превозвачи
Компаниите в Европейски Съюз и страните от Г-7, които са подчинени на тавана на цените, имат право да дават превоз и застраховка на съветски недопечен нефт и петролни артикули единствено в случай че тези артикули се продават под тавана. От декември 2022 година Русия употребява западни снабдители все по-рядко за доставка на недопечен нефт, само че остава подвластен от тези компании за близо 60 % от своите доставки на петролни артикули.

В същото време страни като Индия са нараснали вноса си на на ниска цена съветски недопечен нефт със 134 %, откри CREA, преработвайки го и по-късно продавайки го на всички места. Това значи, че европейските консуматори може неумишлено да зареждат колите си с гориво, създадено от съветски недопечен нефт, финансирайки в това време въоръжените сили на Москва.
Залязващият Запад?
Европейски Съюз е наясно с казуса.

" Освен в случай че не участвате дружно с огромни играчи като Индия и Китай, успеваемостта рано или късно избледнява ", признава високопоставен чиновник на Комисията. " Това ни демонстрира границите на това, което инструментите на западните играчи могат да реализират на световно равнище ", прибавя той, отбелязвайки, че това е " урок за това какъв брой се е трансформирал салдото на силите спрямо преди 10 или 20 години ".

Ниски са упованията, че Индия или Китай - или Турция, друга сериозна страна за корабоплаването - скоро ще наложат таван на цените.

А в Брюксел политическите водачи наподобява подвигат ръце, разяснява " Политико ". Изданието добавя, че финансите на Русия няма да пострадат съществено, до момента в който не бъдат подхванати стъпки, които да задължат Москва да съблюдава ограничаващите ограничения за потребните изкопаеми.

" Цената на петрола в този момент е единственият действителен канал за оказване на външен риск ", показва Александра Прокопенко - икономист и помощник към Центъра " Карнеги ". " Русия ще се почувства извънредно зле, в случай че междинната цена на нейния нефт е 40 или 50 $ за барел – това би било мъчително за нейния бюджет и за способността на Путин да финансира разноските ".

Стигането до този миг обаче няма да бъде елементарно.

" Руската стопанска система е много огромно животно, което прави мъчно да я гръмнеш с един изстрел ", прибавя Прокопенко
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР