В началото на август 1929 година, младият Салвадор Дали се

...
В началото на август 1929 година, младият Салвадор Дали се
Коментари Харесай

10 тайни послания, скрити в една от най-известните картини на Дали

В началото на август 1929 година, младият Салвадор Дали се среща с бъдещата си жена и муза Гала. Съюзът им става залог за невероятния триумф на художника, оказал въздействие върху цялото му следващо творчество, включващо и една от най-известните му картини „ Постоянството на паметта ”. Прочутият испански художник пояснява тази своя творба като „ нарисувана снимка на съня ”. В нея нормални детайли от пейзажа – планината, дървото, морето са съчетани със сюрреалистични изображения. Комбинацията е цялостна със символика, към която водят 10 секрети ключа, написа " Мениджър Нюз ".



1). Меките, огънати часовници – знак на нелинейното, субективно време, случайно протичащо и неравномерно запълващо пространството. Трите часовника на картината са израз на предишното, сегашното и бъдещето. „ Връзката сред време и пространство от дълго време е безусловно явна за мен. Когато рисувах тази картина, мислех доста за Хераклит (древногръцки мъдрец, който считал, че времето се мери с протичането на мисълта.). Затова и нарекох тази картина „ Постоянството на паметта – памет за взаимовръзката сред пространство и време ”.

 2). Замъгленият обект с мигли. Това е автопортрет на спящия Дали. Светът, изобразен на картината е неговият сън, гибел на обективния свят и празненство на бесъзнанието. „ Взаимовръзката сред съня, любовта и смърта е явна, - написа художника в автобиографията си. — Сънят е форма на гибел, или най-малкото изключване от действителността, или, още по-хубаво, гибел на самата действителност, която по безусловно същия метод умира и по време на любовния акт. ” Дали счита, че сънят освобождава подсъзнанието, по тази причина и главата на художника се разтваря като мида – удостоверение за неговата безпомощност.

3). Твърдият часовник е знак на обективното време.

 4). Мравките – знак на гниенето и разложението, на тленността. Те са ситуирани върху единствения, съхранил формата си часовник в строга, циклична конструкция, напомняща циферблат, с цел да внушат, че линейното време се самоунищожава.

 5). Мухата. Дали е наричал мухите „ Феите на Средиземноморието. В „ Дневника на един талант ” той написа: „ Те са носели ентусиазъм на гръцките философили, които са прекарвали живота си под слънцето, накацани от мухи. "

 6). Маслиновото дръвче. За художника то е знак на античната мъдрост, която за жалост е залязла. Затова и дървото е изобразено сухо.

 7). Каменният нос – среща се на каталунското крайбрежие на Средиземно море, покрай гр. Фигерас, където се е родил Дали. Художникът постоянно го изобразява в своите произведения. „ Тук – написа той – в скалния гранит е въплътен най-важният принцип на моята доктрина за параноидалните метаморфози (преливането на една картина, плод на халюцинации, в друга.)... Този застинал, издълбан като че ли от гърмеж облак във всичките му забележими безчет облици е единствено дребна смяна на зрителния ъгъл ”.

8). Морето за Дали символизира величие и безкрайност. Художникът е гледал на него като на идеалното пространство за пътешествия, където времето тече не с справедлива скорост, а съгласно вътрешния темп на съзнанието на пътешественика.

 9). Яйцето. То символизира живота. Дали е взаимствал този облик от орфиците – древногръцки мистици. Според орфическата митология от Яйцето се е родило първото двуполово провидение Фанес, а от двете половинки на черупката му са се образували небето и земята.

 10). Огледалото – знак на променливостта и непостоянството, чинно отразяващо както субективния, по този начин и обективния свят.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР