В началото на 90-те години местната власт, гражданите и бизнесът

...
В началото на 90-те години местната власт, гражданите и бизнесът
Коментари Харесай

Барселона иска да се превърне от град за туристи в град за жителите си

В началото на 90-те години локалната власт, жителите и бизнесът в Барселона стартират да трансформират града. Изграждат се повече улици, освобождават се пространствата от заводите, с цел да се построят нови здания, търсят се връзки на града с морето. Тогава съвсем никой не е подозирал, че през 2017 година, в града ще има прекомерно доста хотели, туристи, коли и прекомерно малко жилища и свободни пространства.

Промяна се случи по-бързо, в сравнение с всички искахме и с доста частни вложения, което направи процеса още по-труден за ръководство, споделя Ориол Естела, който е основен координатор на тактиката за развиване на Барселона до 2025, от която се чака да поправи грешките от предишното. Естела беше в София като един от лекторите на конференцията на " Визия за София " - самодейността, която ще даде насоките за развиване на града до 2050 година

Между диктатурата и Олимпиадата

През 80-те години на ХХ век в Испания към този момент се е открил демократичният модел на ръководство, след гибелта на диктатора Франсиско Франко. Тогава испанците усетили, че страната е изостанала в развиването си по отношение на прилежащите си. Най-пряко това се виждало в огромните градове. В Барселона като катализатор за промени изиграли идните през 1992 година летни Олимпийски игри.

 Ориол Естела, Барселона 2025
© Цветелина Белутова, Капитал

Ориол Естела, Барселона 2025

" Това събитие активизира доста хора да оказват помощ, тъй като осъзнаха огромната опция за града от една страна и сериозната нужда за смяна, с цел да " влезе " Барселона в XXI век ", изяснява Естела. Така новото демократично определено локално ръководство, жителите и представителите на развиващия се частен бранш бързо влезнали в разговор и обрисували главните насоки за развиване - свързване на града с морето, създаване на добра пътна инфраструктура и основаване на повече място за туристите, които щяли да дойдат за събитието.

Ефектите не закъсняват

Преди смяната сред града и плажа имало отпадъци, хранилища и железопътни релси. Пространството бързо било освободено и почнали градежи. Първоначалните упования били, че най-малко 50% от новите здания ще бъдат жилищни, само че в последна сметка те са по-малко от 20%. " Само частният бранш можеше толкоз бързо да развие територията, а ползата беше ориентиран главно към хотелите за туристите ", изяснява Естела.

Той споделя, че политиката за фаворизиране на туристите със строителство на хотели създали дребното нови жилища прекомерно скъпи за множеството поданици на града, а и до през днешния ден има нужда от тях. Строителството пък понижило обществените пространства, тъй като " се строеше съвсем на всички места ". Така жилищните квартали станали още по-непривлекателни и сложни за обитаване. " Първият проект за ръководство на туризма се появи през 2011 година - т.е. бяхме доста закъснели и нямаше огромен резултат. ", сподели Естела.

Освен това пък издигнатите улици и булеварди почнали да притеглят от ден на ден коли, които се трансформират в сериозен проблем - както за напредването из града, за качеството на въздуха, по този начин и с прекомерно високи равнища на звук.

Зони без коли

Райони, в които с коли ще могат да влизат единствено живеещите в тях и то при оптималната скорост от 10 км в час. Това е един от методите, по които в Барселона се пробват да лимитират потреблението на коли. Проектът прочут като superblocks, е създаден от локалните управляващи преди 10 години, само че е прибавен пилотно за пръв път в един регион на каталунската столица едвам през 2016 година

" Въвеждането му докара до доста разногласия. Критиците му споделят, че това няма да реши казуса с въздуха, тъй като трафикът се концентрира в други елементи на града ", изяснява Ориол Естела. Според последователите на концепцията обаче по този метод кварталите стават по-приятни места за живот и в последна сметка ще доведат до мечтаните резултати - по-малко коли и по-чист въздух.

 В дъното - Триумфалната арка в Барселона.
© Albert Gea, Reuters

В дъното - Триумфалната арка в Барселона.

Освен тези ограничавания в Барселона възнамеряват и да стеснят улиците. Целта е да бъде оставяно по едно пътно платно на огромните улици, а останалите да се употребяват от хора - за колела, разходка или " каквото се реши с проектите, тъй като е значимо да определим и по какъв начин да използваме пространствата, откакто ги получим ", изяснява испанецът.

С ограничението на опциите за напредване с автомобил обаче би трябвало да се влага в градския превоз, споделя Естела. По тази причина и смяната и рестриктивните мерки за коли не могат да се вкарат незабавно. Повече от остарялото

Барселона няма накъде да се уголемява, което постанова да мислим за промени в съществуващото пространство и здания, изяснява Естела. Целта е да се строи по-малко, а наличното да се премисли, като се потърсят нови способи за потреблението му. " Понякога това е по-скъпо, тъй като е обвързвано с реновиране, поправки и лишава повече време, в сравнение с да построиш една нова постройка ", сподели испанецът.

Така в града към този момент текат няколко плана за развиване на някогашни индустриални здания - заводи и хранилища. Търсят се благоприятни условия за партньорства сред общината, цивилен организации и бизнеса, като някои от постройките могат да се употребяват по едно и също време и от трите страни.

Освен това задачата е да се запазят дребното останали обществени пространства, а където е допустимо да се освободят такива. " Планираме да събаряме здания - остарели хранилища и заведения, които са построени тук-там, които са били планувани за паркове сред блоковете ", изяснява Естела. Очакванията му са, че това няма да са лесни процеси, само че несъмнено ще имат позитивен резултат в бъдеще.

" Не ни трябват толкоз доста вложения, а да премислим това, което имаме, с цел да се употребява от повече хора, най-много от жителите на Барселона ", сподели Ориол Естела.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР