В началото на 2023 г. имаме 36 млрд. лв. дълг,

...
В началото на 2023 г. имаме 36 млрд. лв. дълг,
Коментари Харесай

Горанов: Прогнозите на Асен Василев са да натрупаме дълг от 66 млрд. лв.

В началото на 2023 година имаме 36 милиарда лева дълг, като прогнозите на Асен Василев са до края на 2026 година той да стане 66 милиарда лева Този дълг идва с лихви, разясни някогашният финансов министър Владислав Горанов.
Прочетете още
„ Има доста тематики в разходната част на „ Бюджет 2024 “, които могат да се обсъдят. От огромните цифри човек потегля с съмнение към оферти вид от държавното управление и от Асен Василев. Например в тригодишната бюджетна прогноза и в Закона за държавния бюджет са препоръчани 2,4 милиарда лева такса върху преноса на съветски газ. Ние не знаем дали ще съберем тези средства, а те към този момент са част от приходната част “, уточни той.

Владислав Горанов призна, че му е любопитно дали „ Булгартрансгаз “ ще внесе нещо на следващия ден – 14 ноември, тъй като в законодателството е планувано тези такси за транспорт на съветски газ да се заплащат от компанията. Според него сдружението не разполага с подобен финансов запас, с цел да внася сходни вноски към бюджета.

„ Имаме една нереалност в закона за бюджета – такса, която не е ясно дали ще бъде импортирана. В същото време е заложен 3% недостиг за целия интервал от 2023 година до 2026 година Знаете ли какъв е сумарния недостиг, препоръчан за тези четири години? Направихме си труда да го сметнем и стана ясно, че това са 25 милиарда лева “, сподели още някогашният финансов министър за БТВ.

Владислав Горанов акцентира, че тези огромни цифри звучат нереално за хората, само че те могат да ес отсечен неподходящо върху техния живот. Посочи също по този начин, че до момента в който трупаме такива големи дефицити посредством увеличението на пенсиите и на приходите на работещите хора, ние на практика задлъжняваме.

„ Ако се съпоставяме с останалите европейски страни като % от Брутният вътрешен продукт, ние сме на едно обичайно равнище на външен дълг, тъй като имаме едни от най-ниските размери. Това обаче никога не е постижение на Асен Василев. Това е политика, поддържана от всички държавни управления след 1997 година С приватизацията успяхме да понижим дълговото задължение “, разясни той.

Според него Асен Василев няма право да натрупа толкоз огромен дълг за подобен къс интервал от време. „ Колегите от „ Продължаваме промяната “ нямат легитимност да го създадат с техните 30-40 депутата. Когато взимаш парите от синовете и внуците си, то би трябвало да се ползваш с доста огромно публично доверие “, безапелационен е той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР