В началото на 2022 година във Формула 1 бяха въведени

...
В началото на 2022 година във Формула 1 бяха въведени
Коментари Харесай

Норис разкри един негатив на новите правила във Формула 1

В началото на 2022 година във Формула 1 бяха въведени напълно нови механически правила, чиято цел беше да са понижи мръсният въздух, който се образуваше зад всеки автомобил от предходното потомство коли. С намаляването на този резултат се улесни и следването в бързите криви, което пък трябваше да направи и изпреварванията по-лесни.

Според звездата на Макларън Ландо Норис обаче, това понижаване на мръсния въздух има и един отрицателен резултат, а точно ограничението на резултата на въздушното евакуиране, което се отразява ненапълно отрицателно на възможностите за довеждане докрай на сполучлива маневра. По думите на британеца белгийската писта „ Спа “ е потърпевша най-вече от новите правила и съгласно него в този момент тя е една от най-трудните за изпреварване.

„ Бих споделил, че надпреварите несъмнено бяха по-приятни. Имаме по-малко случаи, в които си по-бърз от водача пред теб, само че не можеш да направиш нищо и просто седиш на едно място цяло съревнование, в този момент имахме много повече шансове за изпреварвания.

„ На някои писти обаче изпреварванията бяха малко по-трудни, тъй като силата на въздушното евакуиране беше по-малка. Много малко хора приказват за това. Следването несъмнено беше по-лесно тъй като имаше по-малко замърсен въздух, само че той води и до въздушното евакуиране, което правеше някои от надпреварите занимателни в предходните години.

„ Например „ Спа “ беше една от най-трудните писти за изпреварване – не беше неприятно, само че не беше и доста положително. В предишното на правата преди последния шикан печелихме по половин секунда във въздушната бликам, което ни позволяваше да се нападаме в него.

„ Сега облагата беше към една десета, а DRS също не вършеше работата, тъй като така и така сме с доста дребни крила там. Така че изпреварванията на „ Спа “ несъмнено станаха по-трудни, само че на множеството места се усъвършенстваха. Така че в последна сметка аз мисля, че новите правила усъвършенстваха спорта “, сподели Норис пред медиите.
 Голямо нарастване в количеството изпреварвания във Формула 1 през 2022 по отношение на 2021 Голямо нарастване в количеството изпреварвания във Формула 1 през 2022 по отношение на 2021
В края на сезон 2022 формалният снабдител на гуми във Формула 1 Пирели разгласява статистика за броя изпреварвания на пистата в хода на годината. По данните на италианската компания в границите на всичките 22 надпревари и 3 спринта през предходната година е имало общо 785 изпреварвания. Това е увеличени със 186 (8.5 приблизително на състезание) по отношение на 2021 година, когато бяха регистрирани 599 маневри още веднъж в 22 надпревари и 3 спринта.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР