В началото на 2020 г. поради разпространението на нов коронавирус

...
В началото на 2020 г. поради разпространението на нов коронавирус
Коментари Харесай

Негативен е ефектът от COVID-19 върху дейността Параходство Българско речно плаване

В началото на 2020 година заради разпространяването на нов ковид (COVID-19) в международен мащаб се появиха усложнения в бизнеса и икономическата активност на редица предприятия и цели стопански браншове. С оповестеното изключително състояние се вкараха рестриктивни ограничения за бизнеса, придвижването на артикули и хора, за отбрана разпространяване на вируса измежду хората.

Със заповед на изпълнителните шефове са въведени противоепидемични ограничения за отбрана на служащи, чиновници и посетители на Параходство "Българско речно корабоплаване " АД - най-големият български корабособственик по брой и товароподемност на съдовете, оповестиха от сдружението. Мерките са в две посоки: организационни и механически, включват: оценка на риска, проект за деяние, ограничаване на присъстващите, постоянна и ежедневна стерилизация, разпределяне на персонални защитни средства, стеснен достъп до административната постройка, превантивно замерване на температурата на всеки клиент, извършен ексклузивен инструктаж.

Ситуацията и подхванатите ограничения от държавните управляващи са извънредно динамични и управлението на сдружението не е в положение да оцени въздействието им върху бъдещото финансово положение и резултатите от активността му, само че смята, че въздействието ще има отрицателен резултат върху активността на сдружението.

Поради неяснотата за продължителността, промените на ограниченията и дейностите, свързани с изключителното състояние и последвалата я епидемиологична конюнктура по отношение на пандемията, е невероятно да се направи надеждна оценка на риска от появяването на финансов или различен резултат, заради което не могат да се приготвят и подхващат ограничения за обезвреждане или влияние, означават мениджърите в годишния си доклад за активността.
Фирмата е специализира в комерсиално мореплаване по река, море и обвързваните с тях вътрешни водни пътища и басейни (пространства), в т. ч.: транспорт на товари по воден път и в смесен превоз, транспорт на пасажери и багаж, наемане и отдаване на кораби и други. Днес тя обслужва товарооборота на крайдунавските страни и преноса сред Западна и Източна Европа, от Сулина и Констанца на Черно море до Майнц на река Рейн и е измежду одобрените превозвачи на дунавския транспортен пазар.

Параходство "Българско речно корабоплаване " АД планува да усъвършенства ликвидните си позиции и записва растеж в приходите през идващите интервали. Очаква се сключването на нови дълготрайни контракти за транспорт на зърно, въглища, торове, руда и съоръжение. Групата ще предоставяни и в бъдеще пристанищни услуги и обслужване на пътуващите по река Дунав.
Компанията ще демонстрира еластичност при ценообразуване на предлаганите услуги за опазване на съществуващите и привличане на нови клиенти. Текущо не се плануват идни покупко-продажби с друг от нормалния темперамент по товарна и пристанищна активност, които да са от значително значение за активността на групата.
Дружеството се ръководи от седемчленен Управителен съвет и тричленен Надзорен съвет. През предходната година са начислени 6 хиляди лева хонорари на Тодор Йотов (член на Надзорния съвет) и по 5 хиляди лева на "Химимпорт " АД и "Българска корабна компания " ЕAД (членове на Надзорния съвет). Заплатите на изпълнителните шефове, в качеството им на основен управнически личен състав на групата, възлизат на 232 хиляди лв.. Останалите членове от Управителния съвет, не получават хонорари.
Към декември предходната година мажоритарнеи притежател на компанията е "Българска корабна компания " ЕАД, която има 76.15% от капитала й. Собственик на "Българска корабна компания " ЕАД е "Химимпорт " АД, чийто акции се котират на "Българска фондова борса " АД.
Климатичните факторите въздействат върху активността на компанията. Основния фактор тук е равнището на р. Дунав, както и атмосферните условия през другите сезони. Нивото на р. Дунав въздейства директно както върху количеството товар на съдовете, по този начин и върху скоростта на конвоите. И двете крайности - сериозно ниско и сериозно високо равнище на реката, са извънредно проблематични за корабоплаването, защото вследствие на затруднената или напълно прекъсната навигация се усилват разноските, а приходите внезапно понижават.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР