В началото на 2019 г. се проведе онлайн проучване в

...
В началото на 2019 г. се проведе онлайн проучване в
Коментари Харесай

На 15 март отбелязваме Световния ден на съня

В началото на 2019 година се организира онлайн изследване в шест страни: Франция, Полша, Италия, Австралия, Япония и Съединени американски щати, което сочи, че 80% от участниците изпитват разстройства на съня, a това утежнява здравето и качеството им на живот. Данните демонстрират, че 50% от хората в никакъв случай не са лекувани, даже и да имат проблеми със съня, а 47% от европейците в никакъв случай не са обсъждали казуса със своя доктор. Сходни резултати сподели и Националният стрес тест ЛЕКА НОЩ, извършен в България през 2016 година, който сочи, че и 80% от българите не се наспиват добре. Недоспиването е причина за огромна част от злополуките и трудовите злополук.

Причината е, че при липса на сън реакциите се забавят доста. 5392 са жертвите на произшествия за последните 8 години поради заспиване на водача, а ранените са над 69 000, по даснни на Министерство на вътрешните работи от 2018 година Системната отмалялост води до утежняване на концентрацията, на качествата за връзка и взаимоотношенията с близките.

В международен проект дамите не спят добре, за разлика от мъжете. Най-пагубни за сложното заспиване на дамите по света са мислите за персоналните финанси (41%) или за здравето (27%). При мъжете ситуацията е малко по-добро – надлежно 33% и 22%. Притеснение за децата пречи на заспиването на всеки 2 от 5 дами (38%), а паниките за възрастните им родители държат будни 23% от тях на възраст от 45 до 54 години.

Докато при мъжете процентите са надлежно 18% и 13%. Проучването откри, че дамите се будят повече заради терзание или стрес - 38%, до момента в който за мъжете тази цифра е 29%. Дамите са и по-чувствителни и отварят очи при превръщане на колегата в леглото – 24%. Мъжете въпреки всичко също се будят от съшите терзания – 15%. Водеща причина за нощните събуждания остава нуждата да посетят тоалетната – 52% за дамите и 46% за мъжете. В Италия не могат да заспят поради проблеми с персоналните финанси (38%) или работата (28%), а се будят най-много заради терзание или стрес (40%) – по постоянно италианките (43%), в сравнение с италианците (37%). Когато си лягат, в Полша се тормозят за персоналните си финанси (42%).

Жените (47%) още веднъж са повече от мъжете (36%). Дамите там постоянно се будят през нощта от стрес (48%) или от хъркането и придвижването на половинките си в леглото (26%). От своя страна тези числа за господата още веднъж са по-малки – стрес (33%) и въртене на колегата в леглото (15%). Във Франция с изключение на заради проблеми с парите (39%), не могат да заспят и от терзания за терористични офанзиви (12%). Тревогите, свързани с терористичните офанзиви, са два пъти по-големи от тези в другите европейски страни (6%). В Япония съвсем 1/3 от жителите на страната споделят, че нищо не може да им попречи да заспят. Очаквано, 26% от американците гледат телевизия до късно, а 41% не могат да заспят заради терзания за персоналните си финанси и единствено 10% спят непробудно през нощта. 21% от дамите стоят будни поради обществените мрежи, а едвам 15% от мъжете смущават съня си по този метод.

Здравословните проблеми държат хората в Австралия будни (30%), а рисковите естествени условия ги будят през нощта (29%). Също по този начин австралийците гледат доста телевизия преди сън (25%). Липсата на сън отключва редица болести. При непълен сън клетките нямат опция да се регенерират, мозъкът се натоварва в допълнение и нервната система не може да смогне на това движение. Отключват се сърдечно-съдови проблеми, от време на време се следят съществени отклонения при метаболизма. Имунитетът отслабва, което прави хората податливи на редица вируси. Как можем да си помогнем? Режимът е най-хубавото нещо. Да стартираме с това, че не би трябвало да се приема кофеин след обяд. Същото важи и за енергийните питиета или чай с кофеин.

Да се ляга рано, едновременно, по опция всеки ден. Това подсказва на организма, че е време за отмора и той ще знае по кое време би трябвало да се настрои на такава вълна. Храненето вечер също оказва въздействие – хубаво е да се заобикалят късната вечеря и мазната храна. Технологиите също пречат. Синята светлина, която излъчват компютрите, смарт телефоните и тв приемниците, попречва производството на мелатонин (хормона на съня). Поради тази причина мъчно заспиваме. За страдание, 17% от дамите и 14% от мъжете имат навика да се забавляват със обществените мрежи през нощта.

А в случай че казусът с безсънието е твърдоглав и съвсем нищо не оказва помощ? На помощ идват медикаментите. Изключително известни са „ хапчетата “ за сън, като множеството съдържат единствено мелатонин. Той подкрепя заспиването, само че не може да подсигурява поддържането на първокласен сън. Затова е добре определения артикул да е комплекс с спомагателни съставки и билки. Потърсете „ хапче “ за сън с мелатонин, който е в комбиниране с витамин B6, маточина, пасифлора и калифорнийски мак да вземем за пример. Тази композиция спомага за по-лесно заспиване, по-малко събуждания през нощта и възприятие за отпочиналост заран. Този тип сън е прочут с термина оздравителен. А както споделя българският народ, денят се познава по сутринта. Пожелаваме на всички доста прелестни сутрини откакто сте си върнали съня, за който сте мечтали.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР