В началото на 2019 г. се очаква да бъде приет

...
В началото на 2019 г. се очаква да бъде приет
Коментари Харесай

От 2020 Дроновете се регистрират а пилотите им с лиценз

В началото на 2019 година се чака да бъде признат общ европейски правилник за потреблението на дроновете

Задължителна регистрация на дроновете и лицензионен режим за водачите им ще се вкара у нас от 2020 година. Това заяви за Дарик Милан Маринов – основен контрольор в дирекция " Аеронавигационно обслужване ”. Очаква се при започване на идната година да бъде признат общият европейски правилник за използването на дроновете, който да влезе в действие от 2020 година във всички страни членки.

В регламента дроновете ще бъдат класифицирани и за всеки обособен клас ще важат разнообразни правила, като да вземем за пример оптималната разрешена височина на полета. Ще бъдат написани и зоните, в които полетите ще са неразрешени. В момента доста европейски страни към този момент са въвели разнообразни регистрационни режими, забрани за полети над избрани зони и лицензионни режими за водачите. У нас единственият регулаторен документ по тематиката е разпоредба на Министерството на превоза, съгласно която водачите на дронове би трябвало преди полет да желаят позволение от основна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация ”.

Според Милан Маринов от дирекция " Аеронавигационно обслужване ” наредбата се съблюдава и всекидневно постъпват заявки: " Предполагам, че се съблюдава, тъй като всекидневно обработваме най-малко от три до 10 заявки за потребление на въздушното пространство ".

Според Антон Пулийски, ръководител на асоциация " Обединено дрон общество ”, доста от водачите у нас не знаят за въпросната разпоредба: " Не мога да дам извънредно умозаключение дали се съблюдава или не, само че моето наблюдаване по отношение на хората, които употребяват дронове, е, че те не знаеха за тази разпоредба, защото по време на закупуването на въпросното устройство от другите места в комерсиалната мрежа не са осведомени, че то би трябвало да се експлоатира след съответно позволение ".
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР