В началото на 2015 г. ВКС оправда окончателно съдия Сантиров

...
В началото на 2015 г. ВКС оправда окончателно съдия Сантиров
Коментари Харесай

Съдия Сантиров осъди прокуратурата за 300 хил. лв. обезщетение

В началото на 2015 година Върховен касационен съд оправда дефинитивно арбитър Сантиров (вдясно), някогашния боен министър Николай Цонев (вляво) и Тенчо Попов. Те бяха и зрелищно задържани през 2010 година

Още по тематиката
Прокуратурата и Комисия за защита на конкуренцията започнаха поредност от дейности против Веселин Марешки през последните седмици

По оскърбителен донос ДАНС и прокуратурата подслушват съдийски кабинет и нарушава тайната на съвещанието в името на.... запазване на съдийската самостоятелност
Оправданият по обвиняването за рушвет арбитър Петър Сантиров е осъдил прокуратурата и ще получи обезщетение от 300 хиляди лева, оповестява уеб сайтът " Правен свят ". То е поради претърпените от него неимуществени вреди от противозаконното обвиняване по делото за рушвет, по което той беше оневинен на три инстанции дружно с някогашния боен министър Николай Цонев и Тенчо Попов. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Решението
Делото бе заведено през 2016 година, като искът е бил за 500 хиляди лв.. Прокуратурата е наказана да заплати и още 40 хиляди лв. за имуществени вреди.
Сумата е получена от разликата сред платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отхвърлен от служба, до момента в който е водено делото против него, и брутното трудово заплащане, което би получил като арбитър в Софийски градски съд за същия интервал. Държавното обвиняване би трябвало да заплати и над 7700 лв. на Сантиров за адвокатско заплащане.
Освен това той води дело и против някогашния следовател Петьо Петров - прочут като Петьо Еврото, който пък беше главен очевидец на държавното обвиняване по делото за рушвет. Сантиров желае от Петров 100 000 лв., само че делото още не е завършило на първа инстанция.

Историята
В началото на 2015 година Върховният касационен съд (ВКС) оправда дефинитивно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно задържани на 1 април 2010 година В решението на Върховен касационен съд се споделяше, че делото е " емблематичен образец за провокация към рушвет ", инсценирана и извършена от тогавашния следовател Петьо Петров. Николай Цонев бе задържан зрелищно във фоайето на Военномедицинската академия от барети, съпроводени от някогашния зам. градски прокурор на София Роман Василев, който му заповяда: " Както за всеки нарушител - долу на земята, на колене ", а видеото от ареста беше неведнъж показвано по малкия екран. Николай Цонев също осъди прокуратурата на две инстанции за 70 хиляди лева Финансистът Тенчо Попов осъди България за 14 000 евро в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ). Той бе задържан в нотариалната адвокатска фирма на брачната половинка си, а от публикувано видео се вижда по какъв начин карцерът е бил извънредно недодялан. Акцията се организира по времето на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който разяснява след нея: " Очевидно става въпрос за към този момент построена скица за решение на правосъдно дело в авансово избрана посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, с цел да бъде решено делото на някогашния министър Николай Цонев по комфортен за него метод. " Според Европейски съд по правата на човека по този начин той е нарушил презумпцията за непорочност на Попов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР