В началото на 20. век са проведени редица любопитни експерименти,

...
В началото на 20. век са проведени редица любопитни експерименти,
Коментари Харесай

Ефектът на Рингелман или защо трябва да разчитате само на себе си

В началото на 20. век са извършени редица любопитни опити, които през днешния ден са позабравени. А не трябва. Резултатите от тях остават в историята под общото наименование " резултат на Рингелман ".

Експериментите се състоят в следното. Най-обикновени хора са подканени да подвигат разнообразни тежести. За всеки човек е записвана оптималната тежест, която е съумял да вдигне. След това участниците са групирани по двама, четирима и най-после по осем души.

Очакванията били ясни: в случай че един човек можел да вдигне - условно - 100 кг, то двама би трябвало дружно да отместят 200 кг, че и повече. В края на краищата митичната визия, че груповата работа разрешава да се реализира повече, че нейният резултат надвишава сумата от самостоятелните резултати на членовете на групата, към този момент е съществувала по това време. И към момента съществува и се поддържа интензивно.

Но уви, не! Двама души подвигат единствено 93% от сумата на самостоятелните си резултати. А осем - едвам 49%.

" Бащата " на тези опити - френският професор Максимилиан Рингелман - ревизира този резултат и посредством други задания. Например дърпане на въже. Резултатът още веднъж е същият. Колкото повече се усилва числеността на групата, толкоз повече спада продуктивността.

Причината е ясна. Когато разчитате сами на себе си, полагате оптимални старания. А в групата можете да спестите мощ: никой няма да забележи, както в историята за жителите на едно село, които решили да си изпълнят бъчва с водка във връзка огромен празник. От всеки двор – по кофа. Накрая се оказало, че бъчвата е цялостна с чиста вода: всеки донесъл кофа с вода, надявайки се, че в общото количество водка хитростта му няма да бъде видяна.

Какво общо има пасивността с това? Когато работя, аз щеш не щеш запаметявам и " протоколирам " напъните си за себе си. В бъдеще влагам също толкоз или даже по-малко. Формирам пасивно отношение към работата, в която вземам участие дружно с другите.

Съответно в тази ситуация със обществената бездейност можем да кажем, че чудесно разбираме нейния генезис и обстоятелството, че в последна сметка тя води до намаляване на резултатите до нула. Не незабавно - инерцията е велико нещо. Но въпреки всичко.

Веднага би трябвало да кажем: никакви обществени технологии до момента не са разрешили да се преодолее резултатът на Рингелман. Можете да прочетете доста заклинания от " гурута на екипната работа ", само че колкото по-голяма е групата, толкоз по-пасивен е човек.

Източник: cluber.com.ua

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР