В началото на 20-ти век Конрад Лоренц установил, че патета,

...
В началото на 20-ти век Конрад Лоренц установил, че патета,
Коментари Харесай

Какво е импринтинг и как влияе на избора ни на партньор

В началото на 20-ти век Конрад Лоренц открил, че патета, които са измътени в развъдник и нямат контакт с родителите си или други възрастни човеци от същия биологичен тип през първите 36 часа след излюпването си, възприемат първото нещо, което се движи към тях като своя майка. Патетата следвали обекта на всички места, като нямало значение дали той е одухотворен или не - същото се случвало с гумените ботуши на Лоренц, топка, балон или даже картонена кутия. Явлението се назовава импринтинг.

Това е механизмът, по който животното схваща към кой биологичен тип принадлежи и откакто един път това познание се фиксира, то става непроменимо . Импринтингът оказва помощ на дивите птици да открият кого би трябвало да следват, какво държание да имат, от кого да се опасяват, по какъв начин да разпознават образно себеподобните си и по какъв начин да си избират сътрудник.

 Снимка 321487

Процесът на импринтинг зависи от биологичния тип - той не визира единствено птиците. Чували сме за овце или свине, които се държат като кучета или пък кучета, които имат държанието на котка. Често се оказва, че тези животни са отгледани от напълно дребни в компанията на животното, на което подражават. Критичният интервал , в който настава импринтингът е друг за всеки тип - при патетата е 24-48 часа след излюпването, при котетата е 2-7 седмици, при кучетата - 2-10 седмици, а на приматите са им нужни 6-12 месеца. Понякога процесът стартира още преди раждането , когато дребното чува гласа на родителите си.

Къде сме ние?

 Снимка 321528

Изглежда и в нашия живот има сериозни интервали, в които притежаваме особена дарба да научим нещо. На това се основава и дебатът по кое време е най-подходящо детето да учи втори език и даже е открито, че когато в доста редки и рискови случаи дете е попаднало в среда, в която никой не приказва на човешки език и е живяло по този начин до пубертета, то по-късно се оказва некомпетентно да приказва обикновено до края на живота си.

Според някои това е годно и за музикалните умения и усет. Много хора резервират желанията си към даден музикален жанр такива, каквито те са били през младежките им години, а това се отнася и за развиването на прочувствената просветеност и обществените умения .

Полов импринтинг

Това събитие се отнася до избора на сътрудник въз основа на биологичния тип, към който животното " счита ", че принадлежи. Понякога посредством половия импринтинг от елементи се изясняват и странните култове на някои хора.

 Снимка 321488

Още през 1891 година финландският антрополог Едвард Вестермарк предлага хипотезата, че с цел да се предотврати кръвосмешението , деца, които живеят дружно през първите 5-6 години от живота си, по-късно не се притеглят полово едни от други. Това се назовава резултат на Вестермарк . В същото време, когато брат и сестра са разграничени при раждането си и не са живели дружно, при по-късна намира се намират за изключително привлекателни между тях.

Как избираме сътрудниците си?

Провеждани са доста изследвания върху така наречен хомогамия, т.е. привличането сред хора, които си наподобяват . Наистина, ние постоянно избираме сътрудници, с които спадаме към " една категория " по прелест, разсъдък и полезности.

 Снимка 321492

Често се случва да си падаме по един и същи вид хора. Някои проучвания върху аргументите за избор на даден типаж сътрудници демонстрират, че дъщерите на по-възрастни родители постоянно избират по-възрастни сътрудници за себе си. Децата от смесени в расово отношение бракове пък избират за сантиментална връзка човек, който е от расата на родителя от същия пол (ако става въпрос за щерка, то тя ще избере за себе си сътрудник от расата на татко си). Същото се отнася и до цвета на косата, кожата и очите.

Но все пак, към момента не е ясно дали импрнтингът при индивида се случва на избрана възраст и дали протича при всички, а аргументите за горните наблюдения може да се дължат на други по-дълбоки психически аргументи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР