В началото на 19 век работниците в тексилната индустрия във

...
В началото на 19 век работниците в тексилната индустрия във
Коментари Харесай

Paбoтницитe в pиcĸ oт aвтoмaтизaция нe ca пoвeчe, oтĸoлĸoтo ca били пpeз... 19 вeĸ

В началото на 19 век служащите в тексилната промишленост във Англия са наранени от въвеждането на машини в производството. Резултатът от това е общественото придвижване на така наречен Лудити, които стачкуват, като унищожават тъкачните станове, " откраднали " хляба им.

Днес тематиката за автоматизацията е доста по-актуална на фона на опасенията, че изкуственият разсъдък и роботите ще " унищожат " огромна част от нискоквалифицирания труд. Въпреки че този риск е действителен за по-малките обитаеми места, където работещите са по-скоро в тази категория, то за заетите в градовете заплахата надалеч не е толкоз забележителна.

Според проучването Cities Outlook 2018, извършено във Англия, рискът за работните места в градовете е не по-голям, в сравнение с е бил век по-рано. В документа се преглежда по какъв начин технологиите ще повлияят на пазара на труда на Острова до 2030 година и по какъв начин техният резултат може да се съпостави с този при започване на 20 век.

Експертите правят оценка, че автоматизацията ще сложи под риск заетите в избрани браншове, само че също по този начин ще сътвори нови работни места от своя страна.

Същото се е случило и при започване на предишния век, когато внезапно понижава броя на домашните прислужници и перачките поради появяването на пералните машини и прахосмукачките. Така до 1951 година е регистриран спад от няколко десетки процентни пункта.

В същото време от отчета излиза наяве, че към 3,6 милиона работни места ще бъдат застрашени до 2030 година, като над 50% от съкратените чиновници ще бъдат в едвам пет посоки - продавачи, чиновници в администрацията, монтажисти, машиностроители и заетите с обслужване на клиенти.

От друга страна обаче упованията са да бъдат основани изцяло нови специалности, свързани точно с развиването на технологиите. За новите работни места обаче ще трябват висококвлифицирани чиновници./ money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР