В началните години на т. нар.преход всички знаеха, че има

...
В началните години на т. нар.преход всички знаеха, че има
Коментари Харесай

Кръстниците и космическият спусък

В началните години на т. нар.преход всички знаеха, че има един Кръстник и името му бе Иво Карамански. В навечерието на тридесетата година от началото на наподобява безкрайния преход всички сме комплицирани. Не тъй като към момента вървим към обетованата земя, сходно на Мойсей и хората му. Не. А тъй като към момента има вяра, че на 40-тата година от началото на прехода, той най-сетне ще свърши и ще целунем фантазията си. Така най-малко написа в Библията.

Макар че под управлението на нашите самозвани Мойсеевци рискът да се озовем там, откъдето тръгнахме, е явен. Те не чечат същата Библия, а друга. За тях свещена е истината, че не Господ е натиснал Космическия спусък, а Законът за публичните поръчки.

Ние пък сме комплицирани, тъй като се оказва, че Кръстникът не е един, а са безброй. За това съдим по появилата се информация, че освен финансовият министър Владислав Горанов живее в непознато жилище безплатно. Напротив, по неговите Мойсееви стъпки са поели най-малко още 500 висши държавни чиновници, които са оповестили това в заявления пред комисията за лишаване на противозаконното имущество. Излиза, че освен персоналният кръстник на Горанов, Иван Съриев, е толкоз великодушен към кръщелника си, та да му разреши да живее в огромен апартамент в затворен комплекс. Щедри са били най-малко още 500 сходни нему. А какъв брой още мълчешком правят благодеяния за своите ученици - един Господ знае.

Объркването е огромно. Тези, които към момента сме живи и помним Кръстника, знаем какво означаваше да целунеш пръстена му. Макар че в тези години подобен жест по-скоро имаше сантиментален привкус, в сравнение с задължаващо за безприкословна самопожертвователност и безкрайна задълженост деяние. Днес сходен жест има други измерения - ти на мене жилище, аз на тебе социална поръчка. Или различен вид: ти на мене къща, а аз на тебе скъпа информация за съперниците ти. И по този начин нататък. А цената на такива жестове се мери с милиони левове.

Заради такива кръстници и поради кръщелниците им се въртим в пустинята и краят му се не види.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР