В набързо свикан брифинг прессекрeтарят на Белия дом Сара Хъкаби

...
В набързо свикан брифинг прессекрeтарят на Белия дом Сара Хъкаби
Коментари Харесай

Безпрецедентен случай: Тръмп „наказа“ бившия шеф на ЦРУ Джон Бренан

В небрежно призован брифинг прессекрeтарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс заяви, че както се бе заканил, президентът Тръмп употребява правото си да лиши от достъп до информация, обвързвана с националната сигурност, някогашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Джон Бренан. Като съображение беше изтъкнато "нестабилното му държание ". После Сандърс изброи още девет души, на които Белият дом може да наложи сходно наказване, въпреки досега да не е взето решение, написа в. "Вашингтон пост ".
Десетимата са или известни критици на ръководството на Тръмп, или в някаква степен свързани с следствието за хипотетична интервенция на Русия в американските избори - тематика, която продължава да тормози президента, написа вестникът.
Решението на Тръмп да отнеме правото на достъп до класифицирана информация на някогашния началник на Централно разузнавателно управление на САЩ беше окачествено като невиждано практикуване на изпълнителни пълномощия от страна на президент, решен да употребява поста си за споразумяване на персонални сметки, отбелязва английският в. "Гардиън ". Според Белия дом досегашното държание на Бренан - неприкрит критик на Тръмп - слага под въпрос обективността му и доверието към него. Предприетата стъпка е връхна точка в ескалиращата омраза сред Тръмп, посочил податливост да порицава критичността, и Бренан - човек с 30-годишна кариера в разузнаването, работил при четирима президенти.
Това е невиждан случай. Президентът на Съединени американски щати за пръв път взема решение да отнеме достъпа до поверителна информация на критик, упражнил правото си на независимост на словото, залегнало в първата корекция, разяснява пред "Гардиън " някогашният анализатор от Централно разузнавателно управление на САЩ (от 2006 до 2017 г.) Нед Прайс, работил като специфичен помощник на Барак Обама.
Бренан бе отпред на Централно разузнавателно управление на САЩ от 2013 до 2017 година и продължава да е уважавана персона в американската политика и човек, който не пести рецензии към президента Тръмп, показва френският в. "Монд ". Миналия месец той разкритикува остро жителя на Белия дом след срещата му в Хелзинки с съветския президент Владимир Путин, на която американският милиардер зае към господаря на Кремъл позиция, сметната за прекомерно помирителна. Бренан дефинира "изпълнението " на Тръмп като същинско "предателство ".
Не единствено, че изявленията на Тръмп бяха малоумни, той е напълно под контрола на Путин, написа той тогава в Туитър. Освен това Бренан неведнъж е заявявал, че съветската интервенция в президентските избори през 2016 година е действителна, опровергавайки подозренията, изразявани от Тръмп по въпроса, напомня френският ежедневник.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР