В на нова телевизия бившият енергиен министър в кабинета „Петков”

...
В на нова телевизия бившият енергиен министър в кабинета „Петков”
Коментари Харесай

Александър Николов: Има рамков договор за танкерите с газ, офертата е ангажираща

В на нова телевизия някогашният енергиен министър в кабинета „ Петков” Александър Николов отговори на обвиняванията на служебната власт за безпорядък в енергетиката и дефицит на газ.
Прочетете още
„ Относно хаоса - представянето на офертата я има стенографирано в Министерския съвет. Второ - има рамков контракт, подписан с съответна компания. Трето - офертата не е оферта просто, тя е ангажираща”, изясни той.

Договорът е за седем карга. „ Офертата е ангажираща - право е на платеца и получателя да реши да я одобри или не. За трите карга има ангажимент, за четирите - разказан механизъм”, обясни Николов.

Бившият енергиен министър посочи, че има слот за първото карго. „ За него е взето решение, тъй като е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е обезпечен, само че напълно инцидентно - откакто е обяснено по какъв начин той да се заплати, дали да се вземе и така нататък и откакто има цялатакомуникация в „ Булгаргаз” и БЕХ - решението още не е прието”, уточни той.

За второто и третото карго акцентира, че при диалог със служебния министър, му е споделил кои са неговите „ критични” сътрудници от страните. „ Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое страдание - „ мижав интерес” все още за това нещо”, добави някогашният министър.

Николов беше безапелационен, че казусът с количествата е решен. Относно хранилището в Чирен сподели, че се цялостни с по-бързи темпове, спрямо предходните две години. „ Не е на 80%, тъй като трябваше да го напълним на 250 евро. Не е напълнено, тъй като е доста скъпо. Второ - България е една от 12-те страни, към която дълготрайният контракт от „ Газпром Експорт” не се извършва едностранно”, акцентира той.

Бившият министър предизвести за риск, в случай че гръцката връзка не влезе в употреба заради целеустремено закъснение на процедурата на 1 октомври. „ България ще бъде сложена в извънредно подвластна и тежка обстановка. Вторият риск - контрактуваните карга, които могат да влязат и към днешна дата, няма да могат да влязат в различното трасе „ Кулата/Сидерокастро”, тъй като вероятно там ще би трябвало да минава азерският газ. Това ще направи ръководството на рецесията и цените извънредно тежки”, изясни Николов.

Той излезе и с апел към президента Румен Радев. „ Безкрайно го почитам. Искам да го помоля, безусловно откровено, да не се предоверява на хора с потвърдено невисок експертен капацитет и по-нисък морал”, сподели Николов и го прикани да си извади изводите за протичащото се от май месец насам.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР