В МВР работят общо 47 054 души или повече отколкото

...
В МВР работят общо 47 054 души или повече отколкото
Коментари Харесай

Един от всеки 66 работещи е в МВР

В Министерство на вътрешните работи работят общо 47 054 души или повече в сравнение с живеят в Ловеч и Смолян и толкоз, колкото са жителите на Силистра и Разград да вземем за пример. Това се схваща от отговор на вътрешното ведомство след питане на " Дневник " по Закона за достъп до социална информация.

Темата за това какъв брой са служителите на реда на терен стана настояща около Закона за частната охранителна активност, който беше пратен в Конституционния съд по искане на президента Румен Радев и основния прокурор Сотир Цацаров.

От една страна Министерство на вътрешните работи твърди, че е с стеснен запас и за някои от дейностите се постанова подпомагане от армията - за защитата по границата или от частните охранители - за битовата престъпност. От друга страна породи въпросът за какво чиновниците в силовото ведомство не са задоволителни да покрият защитата на дребните обитаеми места и сигурността на жителите.

От предоставените от полицията данни се вижда, че на фона на трудово заетите в страната, които са 3.1 млн. души (според данните на Национален статистически институт за предходната година), на всеки 66-ти се пада по един, който работи в структурите на вътрешното министерство.

Какво работят в Министерство на вътрешните работи

Според Закона за Министерство на вътрешните работи чиновниците са три типа: държавни чиновници - полицейски органи и органи по пожарна сигурност и отбрана на популацията, чиито статут се урежда в Закона за МВР; държавни чиновници, чийто статут се регламентира в Закона за държавния чиновник и лица, работещи по трудово правно отношение.

От данните на вътрешното министерство се схваща, че полицейските чиновници са 35 544 - т.е. тези на терен , тези на трудово правно отношение са 9072, а администрацията е най-малко 2438, колкото са държавните чиновници по Закона за държавния чиновник. В третата група обаче - на трудово правно отношение, също може да има назначена администрация.

В отговора се показва, че броят на чиновниците и обособените длъжности в ГДБОП, дирекция " Вътрешна сигурност " и Специализирания отряд за битка с тероризма е

класифицирана информация като " държавна загадка ".

Статистиката на Министерство на вътрешните работи сочи, че най-вече измежду разузнавачите и полицейските инспектори са тези от пета степен - 1159 и 853. Тези две длъжности са разграничени на общо шест степени като шеста е най-ниският сан, а първа е най-високият. По тази причина служителите на реда в регионалните дирекции и районни ръководства в страната могат да стигнат най-вече до четвърта степен. По-висока от нея могат да получат чиновниците в Столична дирекция на вътрешните работи и в основните дирекции на Министерство на вътрешните работи.

Полицейските инспектори са униформените чиновници или така наречен квартални, районни инспектори. Те се занимават с тъжби от жители, по-дребни закононарушения и така нататък Такива чиновници има в Охранителна полиция, Гранична полиция, Жандармерия и други Разузнавачите пък са оперативните служащи. Те са заети в Криминална полиция, ГДБОП и други

Данните демонстрират, че разузнавачи и полицейски инспектори първа и втора степен има в дирекция " Международно оперативно обслужване ". А трета има в Столична дирекция на вътрешните работи. Всички други са от четвърта, пета и шеста степен. Най-много младши проверяващи служители на реда са назначени в Пловдив - 17, Варна - 13 и Бургас и Добрич - 12. В Столична дирекция на вътрешните работи те са 7.

На 23 август 2017 година вътрешният министър Валентин Радев рапортува на премиера Бойко Борисов, че предизборно обещаната от ГЕРБ численост за новоназначени служители на реда е изпълнена. По думите му до тогава новоназначените чиновници бяха 934 като задачата беше да бъдат разпределени по дребните и междинни обитаеми места. " Забраних назначението в администрацията, до момента в който не се попълнят главните длъжности или огромна част от тях ", изясни през август Радев. Предшественикът му - в служебния кабинет на Огнян Герджиков - Пламен Узунов пресметна, че щатът е със 15 до 18% неналичия, т.е. на министерството са нужни най-малко нови 5 000 служители на реда.

След като тематиката за смяната в Закона за частната охранителна активност влезе в общественото пространство, Радев разяснява обвиняванията, че Министерство на вътрешните работи абдикира от отговорностите си, с предлагането да се назначат още служители на реда. В средата на март той уточни други числа, които не съответстват с данните в отговора на Министерство на вътрешните работи, нито с тръбеното преди този момент от управлението на ведомството, че администрацията не е чак толкоз огромна и доста повече са работещите на терен. Пред Би Ти Ви Радев отбрани концепцията - частни охранители да пазят цели села, с претекста, че от 50 хиляди чиновници на министерството по-малко от 15 хиляди са униформените чиновници на реда, а останалите са служители или имат други функционалности.

В идващите дни очаквайте информация на dnevnik.bg какъв брой са пожарникарите и граничарите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР