В МВР е изготвена нова методика за изчисляване на размера

...
В МВР е изготвена нова методика за изчисляване на размера
Коментари Харесай

МВР предлага рязък скок на цената за издаване на лична карта

В Министерство на вътрешните работи е направена нова методика за пресмятане на размера на таксите за издаване на българските персонални документи, одобрена от министъра на вътрешните работи. Ако държавното управление утвърди измененията, услугата към този момент ще коства съвсем двойно повече - 30 лева вместо досегашните 18 лева за хора сред 18 и 70-годишна възраст. Като това е цената за елементарна услуга. За поръчката с бързо или експресно издаване на документ, цените се удвояват и утрояват, съобщи  

За първо издаване на персонална карта на лицата от 14 до 16 години следва да се резервира в този момент съществуващата преференция за гратис издаване и при трите типа елементарна, бърза и експресна услуга. Непълнолетните, които са изгубили картата си, пък ще заплащат 21 лева . за ново издаване вместо досегашните 13 лева

Както и до в този момент персонална карта на българските жители от 14 до 18-годишна възраст се издава със период на годност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст - със период на годност 10 години.

Предвижда се и друга смяна в Закона за българските персонални документи, с която ще отпадне опцията за издаване на безсрочни персонални карти. По искане на лицата, навършили 70-годишна възраст, може да им се издаде персонална карта със период на годност 30 години.

Новата методика е препоръчана поради разбиране на условията на европейския правилник за повишение на сигурността на персоналните карти.

Край на безсрочните персонални карти - отпускат 30 години на всеки над 70

Лична карта ще може да се вади в границите на един работен ден, само че да се получава единствено на избрани места, а навършилите 70 година българи ще имат опция за документи със период 30 година Това плануват промени в разпореждане на Министерския съвет, оповестено за публично разискване, представени от 24 часа. 

Изменението се постанова поради влизането в действие на Закона за електронното ръководство. Според него персоналните карти, декларирани с експресната услуга (до 8 часа), ще могат да се получават единствено на избрани места Това са столичната дирекция на полицията и регионалните дирекции в страната, както и в централата на “Български документи за идентичност ”. Тя към момента е на бул. “Мария Луиза ” в София, само че се чака скоро да бъде преместена в нова съвременна постройка.

Постановлението вкарва и дерогация за безсрочните персонални карти, издавани до момента на хората над 70-годишна възраст. По тяхно предпочитание ще може да им се издава документ с годност за 30 година Това се постанова поради правилник на Европейски Съюз, който се ползва в страните членки от 2 август 2021 година Там няма опция за издаване на безсрочни персонални карти Записано е, че в съюза персоналните карти са с оптимален период на годност 10 години, само че е посочено, че всяка страна може да планува и по-дълъг период. Сега човек на възраст над 70 година може да употребява персоналната си карта да вземем за пример за пътешестване в чужбина за период от 10 години. След това тя не важи.

С 30-годишна персонална карта ще имат повече време за пътешестване зад граница. При подаване на заявление за издаване и замяна на шофьорска брошура идентичност ще се потвърждава и със остарялата, плануват още измененията в постановлението. Този документ с изключение на дееспособност за ръководство на автомобил потвърждава и идентичност посредством персоналните данни, въведени в него. Сега това става с персонална карта, краткотраен документ за идентичност или паспорт. Постановлението ще прави и по-лесно подаването на документи в някои случаи Хората няма да имат обвързване да носят документ от разнообразни институции, където към този момент има обединен електронен указател.

Така да вземем за пример при придобиване или губене на българско поданство да няма заявление с данни, които към този момент са въведени в Националния автоматизиран информативен център. Те ще се получават служебно от Министерството на правораздаването. Също по този начин информацията за засвидетелствуване на трайни увреждания ще се получава служебно от Единната осведомителна система на здравната експертиза. Хората ще носят документи оттова, в случай че не е налична, с цел да употребяват понижената такса за издаване на документ за идентичност.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР