В музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново на

...
В музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново на
Коментари Харесай

Представят книгата „Колелото на съдбата“, посветена на българското гурбетчийство и градинарство

В музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново на 21 ноември ще бъде показана книгата „ Колелото на ориста ”, отдадена на българското гурбетчийско градинарство. Неин създател е дългогодишният организатор в Регионален исторически музей-Велико Търново доктор Васил Мутафов, който за жалост наскоро напусна този свят.

 plakat-23-11-2018

В своята книга доктор Мутафов преглежда индустриалните обичаи на градинарството, като занаят от античността доникъде на XX век. Описва и проучва обичайна конструкция на градинарските сдружения и сдружения, както и откритите в тях взаимоотношения сред обособените членове, техните права и отговорности. Авторът показва съответни статистически данни за броя на гурбетчиите-градинари в обособени интервали, селища и страни и разяснява казуса за предпоставките и въздействието на гурбетчийското градинарство върху българската народна/национална просвета.

„ Колелото на ориста. Българското гурбетчийско градинарство /етнографски аспекти/ ” се издава от Изследователския институт на българите в Унгария, с който РИМ-Велико Търново си партнира в интернационалния план „ По пътя на българските градинари ”.Проектът цели да разкрие и разпространява историческите, стопанските и културните връзки, основани от българските градинари-гурбетчии най-вече в Унгария, само че с взор и към други европейски страни и нации.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР