В мразовитото и ветровито февруарско утро, и с прехвърчащи снежинки,

...
В мразовитото и ветровито февруарско утро, и с прехвърчащи снежинки,
Коментари Харесай

В Оряхово зарязаха лозите /снимки/

В мразовитото и прохладно февруарско утро, и с прехвърчащи снежинки, младите лозари от НЧ "Надежда 1871 " и техния "цар " зарязаха лозите в Етнографския музей в Оряхово, оповестиха от общината.
Поляха и нарекоха за здраве и благодат и тази година.
Трифон Зарезан е отдаден на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното.
Денят на Свети страдалец Трифон се отбелязва в началото у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 година след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна черква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети страдалец Трифон стартира да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари. На този ден се прави ритуално зарязване на лозята.
В ранно утро стопанката омесва тесто и опича самун. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря, дружно с бъклица вино.
На лозето всеки собственик се обръща към изгрева на слънцето и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с алено вино и светена вода, и поръсва с пепел от огнището, непокътната от Бъдни вечер. След това стартира зарязването на лозите, отрязват няколко пръчки, поливат се корените на лозата с вино и се благославя за изобилие и благодат: "Колкото капки, толкоз коли грозде! "
Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята " - нормално това е някой добър собственик, който се счита за късметлия, с цел да може по време на неговото "царуване " да се роди изобилен плод.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР