В мозъка на жените се натрупват по-бързо протеинови отпадъци. В

...
В мозъка на жените се натрупват по-бързо протеинови отпадъци. В
Коментари Харесай

Ето защо болестта на Алцхаймер засяга по-често жени

В мозъка на дамите се натрупват по-бързо " протеинови боклуци ". В резултат на това развиването на заболяването на Алцхаймер се форсира, оповестиха учени от Харвард в сп. JAMA Neurology.

Оказва се, че протеините " тау " са самобитна хранителна среда за заболяването на Алцхаймер и на Паркинсон, добавя Българска телеграфна агенция. Парченца " протеинови боклуци " последователно унищожават неврони в разнообразни мозъчни зони и това води до загуба на паметта и старческо малоумие.

Специалистите подбрали 300 доброволци и изследвали количеството " протеинови боклуци " в мозъците им. Не били следени разлики сред здравите мъже и дами, само че у засегнатите от заболяването на Алцхаймер нещата били разнообразни. У засегнатите от нея представителки на нежния пол били открити с 6-10 на 100 повече късчета " протеинови боклуци ", в сравнение с у мъжете, а в най-тежките случаи - със 70 на 100 повече " протеинови боклуци ".

Учените към този момент не знаят каква е повода за натрупването на протеини " тау " в мозъчните кафези, само че ще се опитат да изучат по-добре въпросния механизъм и да основат ефикасни препарати против заболяването на Алцхаймер и на Паркинсон.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР