В мотивите към законопроектите на Министерския съвет и в докладите

...
В мотивите към законопроектите на Министерския съвет и в докладите
Коментари Харесай

В мотивите към актовете на правителството ще се включват антикорупционни мерки

В претекстовете към законопроектите на Министерския съвет и в отчетите на министрите да се включва раздел с ограничения за противопоставяне на корупцията, когато такива се съдържат в оферти акт, както и да се показва дали предлаганите документи няма да основат корупционен риск. Такова предложение за смяна на Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация направи Националният съвет по антикорупционни политики.

Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество, както и през миналата година, ще дава също своята самостоятелна оценка в тази посока.

През 2018 година НСАП одобри Насоки за правене на антикорупционни проекти от министерствата и държавните организации. С цел предугаждане на съответни, а не официални антикорупционни ограничения, проектите бяха подложени на следващ разбор от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество. Препоръките на Комисията ще бъдат изпратени на институциите за вземане предвид с тях, а институциите ще рапортуват на НСАП и Комисията дали са изпълнени рекомендациите.

Под председателството на вицепремиера Екатерина Захариева НСАП одобри и рекомендация да бъдат фокусирани напъните за образование на чиновниците, за правене на антикорупционни проекти от Института за обществена администрация с присъединяване на неправителствени организации, Главният инспекторат и Комисията. НСАП се сплоти и за осъществяване на повече акции за непоносимост против корупцията и за сигнализиране от жителите.

Министърът на правораздаването Цецка Цачева осведоми за план на инструкция, въвеждаща за тристепенна система за подаване на сигнали за нарушавания. Предвижда се в нея да има защитен механизъм за хората, подаващи сигналите - възбрана уволняване, намаляване, отрицателна препоръка.

НСАП одобри и доклад за осъществяването на ограниченията, които не са завършили по Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията 2015- 2020 – финалното осъществяване на мярката за усилване потенциала на инспекторатите в министерствата, работата по хода на осъществяване на плановете по новата наказателна политика, основаването на партньорство на изпълнителната власт със съществуващите платформи за онлайн и мобилно подаване на сигнали и тъжби против дейности на администрациите или други престъпления, по които се изисква реакция на институциите, основаването на система като единна входна точка за всички сигнали и тъжби на жители против дейности на администрацията.

В доклада са посочени и подхванатите и изпълнени от държавното управление ограничения за облекчение на жителите и бизнеса и за ограничение на намесата на човешкия фактор при даването на административни услуги и реализиране на контролни функционалности Към юни 2018 година са изпълнени 516 ограничения, 200 ограничения са в развой на осъществяване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР