В Москва се състоя заседание на руския Съвет за сигурност

...
В Москва се състоя заседание на руския Съвет за сигурност
Коментари Харесай

Путин и руският Съвет за сигурност силно безпокоени от ситуацията в Идлиб

В Москва се състоя съвещание на съветския Съвет за сигурност под управлението на президента Владимир Путин. Той и членовете на съвета показаха извънредно безпокойствие от ескалацията на ситуацията към сирийската провинция Идлиб, заяви представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Според него ескалацията е " предизвикана от локалните терористични групировки в този регион на Сирия, които са засилили настъпателните си дейности по отношение на сирийската войска ".

Подчертано е било, че в хода на настъпателните интервенции на сирийската войска против терористичните формирования в Идлиб съветската страна е направила всичко належащо за гарантиране на сигурността на турските военнослужещи на наблюдателните постове.

" Нито един от турските военни на тези постове освен не е потърпевш, само че и не е бил изложен на заплаха. Трагичните случаи на крах на турски военни станаха тук-там, където настъпателни интервенции организираха терористичните бандитски формирования, измежду които, прочее, участват многочислени задгранични наемници, в това число и някогашни жители на Съветския съюз ", уточни Песков след съвещанието, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Въпреки многократните ни запитвания, турската страна не е съобщила за съществуване на турски военни там ", добави той. На съвещанието било посочено, че турските военни в сирийската провинция Идлиб не следва да се намират отвън рамките на наблюдателните постове.

Песков подсети, че " по координиране и в сходство с настойчивите молби на съветската страна, по-рано в идлибската зона (за деескалация) се появиха наблюдателни постове на турски военни, чието обвързване бе да управляват активността на терористичните формирования и да не позволяват тяхната активност, както и да предотвратяват техни нападателни дейности по отношение на съветските военни обекти ". Обаче " турските сътрудници не съумяха да се оправят с тази задача, тъй като забележителна част от терористите се намират отвън техен надзор ", означи прессекретарят на Путин.

Постоянните членове на съвета осведомиха президента, че в Анкара се намира съветска оперативна междуведомствена група, която продължава договарянията с турските сътрудници по деескалация на обстановката в Идлиб.

Президентът Путин и членовете на съвета показаха вяра, че турските управляващи ще подхващат всички нужни ограничения за гарантиране на сигурността на съветските задгранични институции и жители в Турция, уточни Песков. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР