В Москва се провеждат преговори между Никол Пашинян и Илхам

...
В Москва се провеждат преговори между Никол Пашинян и Илхам
Коментари Харесай

Отстъпки за мир. Армения и Азербайджан на прага на историческо събитие

В Москва се организират договаряния сред Никол Пашинян и Илхам Алиев. Може би това ще постави завършек на 30-годишния спор. Ще подпишат ли Армения и Азербайджан спокойно съглашение?

Арменски гамбит

Премиерът Никол Пашинян изрази подготвеност да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан, в случай че Баку подсигурява правата и сигурността на жителите на района, а също по този начин признае на реципрочна основа териториалната целокупност на Армения в границите от руската ера.

В този случай площта на Армения ще стане 29,8 хиляди квадратни километра, а на Азербайджан - 86,6 хиляди. По-специално това значи връщането на седем азербайджански анклава в Араратския и Тавушския район в подмяна на село Арцвашен, завладяно през 1992 година За Ереван този въпрос е доста мъчителен, тъй като там има пътища към Иран и Грузия. Пашинян обаче е склонен да признае настоящето статукво.

Той не изключва на 25 май в Москва да подпише съглашение за деблокиране на транспортните връзки с Азербайджан. След това на срещата на високо ниво на Европейската общественост в Кишинев страните могат да сключат кротичък контракт.

Арменската съпротива одобри догатката на премиера за приключен факт. Те са уверени, че това ще постави завършек на битката на Нагорни Карабах за самостоятелност от Азербайджан. Представители на Ереван и Баку към този момент се срещнаха във Вашингтон, Москва и Брюксел, което значи, че всички медиатори са съгласни с поставените условия.

„ Всъщност през последните дни министър-председателят разгласява пътна карта за предаването на Нагорни Карабах и Армения, а също по този начин очерта крайните периоди “, разяснява Ишхан Сагателян, народен представител от партията „ Айастан “. Според него на бранителите на самопровъзгласилата се Република Нагорни Карабах (НКР) им остават единствено пет-шест месеца, с цел да извърнат обстановката в своя изгода. Хайк Мамиджанян, народен представител от фракцията " Имам достойнството ", прикани за общонационални митинги. Бившите президенти на НКР Аркадий Гукасян и Бако Саакян увериха, че Степанакерт в никакъв случай няма да се съгласи с това, което предлага Пашинян.

Азербайджанският метод

Азербайджанският център за обществени проучвания организира анкета: 77,3% от интервюираните поддържаха мирния контракт с Армения, 20,6% са за продължение на борбата, а 2,1% се затрудняват да отговорят.

Илхам Алиев сподели, че макар дългогодишната " окупация " на Карабах кротичък контракт сигурно ще бъде подписан. Но не посочи по кое време тъкмо. В същото време на 23 май той сподели на ръководителя на Парламентарната асамблея на ОССЕ Маргарета Седерфелт, че освен е първият, който е предложил преустановяване на спора, само че и е изложил концепцията за основаване на интеграционен модел за Южен Кавказ. В негови рамки Армения, Азербайджан и Грузия биха могли да се развиват дружно.

В същото време Баку изрично възразява против опитите на Ереван да предложения интернационална наблюдателна задача в Нагорни Карабах и да отстрани контролно-пропускателния пункт в Лачинския кулоар, единственият път, свързващ Армения със Степанакерт. „ Призоваваме да се въздържате от рискова реторика, която е в ущърб на гарантирането на мира и сигурността в района, както и да изпълнявате поетите отговорности, вместо да се продължавате с безпричинно да обвинявате Азербайджан и да отвличате вниманието на интернационалната общественост “, сподели дипломатическото ведомство.

Московски дебют

На 19 май външните министри Арарат Мирзоян и Джейхун Байрамов се срещнаха в Москва. Беше разискван проектодокументът " За мира и построяването на междудържавни съглашения ", като се организира " градивен продан на отзиви ". Коментирайки идната среща на върха, Дмитрий Песков, представител Кремъл, означи, че Москва би желала да получи резултат, само че " времето ще покаже " до каква степен е допустимо.

Главният теоретичен помощник на Кавказкия бранш на ИМЕМО на РАН Александър Крилов счита, че пробив няма да има. " Страните в спора имат зад тила си 30 години безплодни договаряния. Напоследък не се е случило нищо кардинално ново. За да се подпише спокойно съглашение, най-малкото би трябвало да спрат престрелките по границата ", акцентира специалистът.

Според него даже желанието на Пашинян да признае Карабах за част от Азербайджан не доближава решението на казуса. „ На първо място Степанакерт би трябвало да се съгласи с това. Ако приказваме за едностранния отвод на Армения от застъпничество, поражда въпросът какво ги чака арменците от Карабах? Те не желаят да преминат към Азербайджан, а съветските миротворци може да го изоставен през 2025 година Не изключвам трагични събития “, предизвестява Крилов.

Кавказка дума

Наистина, към момента не се вижда дали Ереван има явен проект за Карабах. Въпреки това арменският политически анализатор Аршалуис Мгдесян счита, че страните са способни да създадат решителна крачка към мира. " Сега те са много покрай подписването на съглашение за деблокиране на връзките. Важен стадий е контролно-пропускателният пункт в Лачинския кулоар. Тъй като Баку изиска еднакъв статут на този път и Зангезурския кулоар, Ереван получи цялостното право да сътвори контролно-пропускателни пунктове на път към Нахичеван “, твърди специалистът.

Пашинян признава териториалната целокупност на Азербайджан и чака същото от Алиев. Така че мирният контракт е действителен. Проблемите в двустранните връзки обаче няма да изчезнат никога, прецизира Мгдесян.

Азербайджанският политолог Илгар Велизаде също счита, че е време да се премине от думи към каузи. Трябва да се стартира с разблокирането на транспортните връзки - всички са заинтригувани от това, в това число Русия, която усилва стокообмена с Турция. „ Тази тематика беше една от главните на срещата на 19 май. Вероятно държавните глави летят за Москва, с цел да одобрят решенията, създадени по-рано “, допуска специалистът.

Като цяло събеседниците не се съмняват, че договарянията ще бъдат потребни. В последна сметка, следвайки пътя на дипломацията, страните в спора ще могат да се върнат към предкризисните връзки.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР