В Москва не се усеща криза. Няма ефект от санкциите.

...
В Москва не се усеща криза. Няма ефект от санкциите.
Коментари Харесай

Столицата на многополюсния свят: Московски дневник

В Москва не се усеща рецесия. Няма резултат от глобите. Няма безработица. Няма бездомни по улиците. Минимална инфлация, написа Пепе Ескобар.

Колко проницателен беше положителният остарял Ленин, първокачествен новатор, когато си сподели: „ Има десетилетия, в които нищо не се случва; и има седмици, в които се случват десетилетия ”.

Този световен бродяга, който в този момент се обръща към вас, се радва на привилегията да прекара четири удивителни седмици в Москва в сърцето на исторически кръстопът – кулминационна точка с изменящата геополитическата игра среща на върха Путин-Си в Кремъл.

За да изтъквам Си, „ промени, които не са били виждани от 100 години “ имат способността да ни засягат всички по повече от един метод.

Джеймс Джойс, друга икона на модерността, написа, че прекарваме живота си в среща със елементарни и/или невероятни хора, неведнъж и неведнъж, само че в последна сметка постоянно срещаме себе си.

Имах привилегията да срещна голям брой невероятни хора в Москва, направлявани от доверени другари или от удобно стичане на събитията: в последна сметка душата ви споделя, че те обогатяват вас и всеобхватния исторически миг по способи, които даже не можете да проумеете.

Ето някои от тях. Внук на Борис Пастернак, надарен млад мъж, който преподава старогръцки в Московския държавен университет. Историк с несравними знания за съветската история и просвета. Таджикската работническа класа, сгушена дружно в чайхан в подобаващата атмосфера на Душанбе.

Чеченци и тувинци в благоговение вършат обиколката на Голямата централна линия. Прекрасен делегат, изпратен от другари, извънредно деликатни по въпросите на сигурността, с цел да обсъдят въпроси от общ интерес.

Изключително приключени музиканти, изпълняващи подземен в Маяковская. Зашеметяваща сибирска принцеса, изпълнена с неограничена сила, извеждаща мотото, прилагано преди този момент в енергийната промишленост – Силата на Сибир – на напълно ново равнище.

Един безценен другар ме заведе на неделната работа в църквата " Девяти Мучеников Кизических ", обичаната на Петър Велики: типичната непорочност на източното православие. След това свещениците ни поканиха на обяд на тяхната обща софра, демонстрирайки освен естествената си мъдрост, само че и буйно възприятие за комизъм.

В типичен съветски апартамент, цялостен с 10 000 книги и с аспект към Министерството на защитата – в това число доста смешки – отец Михаил, отговарящ за връзките на православното християнство с Кремъл, изпя съветския имперски химн след незаличима нощ на религиозни и културни полемики.

Имах достойнството да се срещна с някои от тези, които бяха изключително ориентирани към имперската машина за неистини. Мария Бутина – охулена от пословичния „ разузнавач, пристигнал от студа “ – в този момент народен представител в Думата.

Виктор Бут – чиято поп просвета метастазира в „ Господарят на войната “, дружно с кино лентата на Ник Кейдж: Онемях, когато ми сподели, че ме чете в затвор с оптималната сигурност в Съединени американски щати, посредством химикалки, изпратени от негови другари (той няма достъп до интернет). Неуморната, Мира Терада с желязна воля – измъчвана, когато е била в американски затвор, в този момент управлява фондация, защитаваща деца, попаднали в сложни времена.

Прекарах доста скъпо качествено време и участвах в скъпи полемики с Александър Дугин – решаващият руснак от тези пост-всичко времена, човек с чиста вътрешна хубост, изложен на невъобразимо страдалчество след терористичното ликвидиране на Дария Дугина и към момента кадърен да събере дълбочина и обсег, когато става въпрос за основаване на връзки в спектъра на философията, историята и историята на цивилизациите, което е съвсем несравнимо на Запад.

В нахлуване против русофобията

След това имаше дипломатически, университетски и бизнес срещи. От ръководителя на интернационалните връзки с вложителите на Норилск Никел до ръководителите на Роснефт, да не приказваме за самия Сергей Глазиев от ЕАЕС, един до друг с неговия върховен стопански консултант Дмитрий Митяев, ми беше даден натоварен курс за настоящото А до Я на съветската стопанска система – в това число съществени проблеми, които би трябвало да бъдат решени.

Във Валдайския клуб това, което в действителност имаше значение, бяха срещите в коридорите, доста повече от същинските панели: тогава иранци, пакистанци, турци, сирийци, кюрди, палестинци, китайци ви споделят какво в действителност е в сърцата и мозъците им.

Специален акцент в тези четири седмици беше формалното разкриване на Международното придвижване на русофилите. Специално обръщение, написано от президента Путин, беше прочетено от външния министър Лавров, който по-късно произнесе лична тирада.

По-късно в Дома за приеми на Министерството на външните работи четирима от нас бяха признати от Лавров на частна визита. Бяха разисквани бъдещи културни планове. Лавров беше извънредно спокоен, демонстрирайки несравнимото си възприятие за комизъм.

Това е културно, колкото и политическо придвижване, предопределено да се бори с русофобията и да опише съветската история във всичките й извънредно богати аспекти, изключително на Глобалния Юг.

Аз съм член-основател и името ми е в хартата. През моите съвсем четири десетилетия като задграничен сътрудник в никакъв случай не съм бил част от политическо/културно придвижване където и да е по света; самостоятелните номади са жестока порода.

Но това е извънредно съществено: актуалните, непоправимо посредствени самоопределящи се „ елити “ на груповия Запад желаят нищо по-малко от анулация на Русия в целия набор. No Pasaran!

Духовност, съчувствие, състрадание

Десетилетия, протичащи се единствено за четири седмици, изискват скъпо време, належащо с цел да се сложи всичко в вероятност.

Първоначалното чувство в деня, в който дойдох, след седем часа разходка под снежни талази, се удостовери: това е столицата на многополюсния свят.

Видях го измежду западноазиатците във Валдай. Видях го в диалозите с гостуващи иранци, турци и китайци. Видях го, когато над 40 африкански делегации превзеха целия регион към Дума – деня, в който Си дойде в града. Видях го по време на приема в целия световен юг на това, което Си и Путин оферират на голямото болшинство на планетата.

В Москва не се усеща рецесия. Няма резултат от глобите. Няма безработица. Няма бездомни по улиците. Минимална инфлация. Заместването на вноса във всички области, изключително в селското стопанство, реализира незабравим триумф. В супермаркетите има всичко – и повече – в съпоставяне със Запада.

Има обилие от първокласни заведения за хранене. Можете да си купите Bentley или кашмирено палто Loro Pianna, което даже не можете да намерите в Италия. Смеехме се за това в чата с мениджърите в универсалния магазин ЦУМ. В книжарница БиблиоГлобос един от тях ми сподели: „ Ние сме съпротивата “.

Между другото, имах достойнството да изнеса сказка за войната в Украйна в най-готината книжарница в града, " Бункер ", с посредничеството на моя безценен другар, извънредно добре осведомения Дима Бабич.

Огромна отговорност. Особено тъй като Владимир Л. беше в публиката. Той е украинец и е прекарал 8 години, до 2022 година, разказвайки го по този начин, като че ли в действителност е било на съветското радио, до момента в който не съумява да напусне - откакто е държан под прицела - с вътрешен украински паспорт. По-късно отидохме в чешка бирария, където той описа в детайли своята невероятна история.

В Москва техните токсични призраци постоянно дебнат на назад във времето. И въпреки всичко човек не може да не съжалява за психо Щраусовите неоконсерватори и неолиберали-консерви, които в този момент едвам се квалифицират като слабите сираци на Збиг „ Голямата шахматна дъска “ Бжежински.

В края на 90-те години на предишния век Бжежински понтифицира, че „ Украйна, ново и значимо пространство на евразийската шахматна дъска, е геополитически център, тъй като самото й битие като самостоятелна страна оказва помощ за трансформирането на Русия. Без Украйна Русия престава да бъде евразийска империя. "

Със или без демилитаризирана и денацифицирана Украйна, Русия към този момент промени разказа. Тук не става въпрос още веднъж да стане евразийска империя.

Става дума за воденето на дългия, комплициран развой на интеграция в Евразия – който към този момент е в действие – паралелно с поддръжката на същинска, суверенна самостоятелност в целия Глобален Юг.

Напуснах Москва – Третият Рим – към Константинопол – Вторият Рим – един ден преди секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев да даде унищожително изявление за „ Российская газета “, в което още един път очерта всички основни детайли, присъщи на войната сред НАТО и Русия.

Това е, което изключително ме впечатли:

„ Нашата вековна просвета се основава на нематериалност, съчувствие и състрадание. Русия е исторически бранител на суверенитета и държавността на всеки народ, който се е обърнал към нея за помощ. Тя избави самите Съединени американски щати най-малко два пъти, по време на Войната за самостоятелност и Гражданската война. Но считам, че този път е непрактично да се помогне на Съединените щати да запазят своята целокупност ".

В последната ми вечер, преди да отида в грузински ресторант, бях ориентиран от съвършения сателит от Пятницкая до алея около река Москва, красиви рококо здания, превъзходно осветени, уханието на пролет – най-сетне – във въздуха.

Това е един от тези моменти с „ Дивите ягоди “ от шедьовъра на Бергман, които удрят дъното на душата ни. Като преодоляването на Дао на процедура. Или съвършеното медитативно просветление на върха на Хималаите, Памир или Хиндукуш.

Така че заключението е неизбежно. Ще се върна. Скоро.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР