В морето да спасят Богоявленския кръст скочиха 40 смели мъже

...
В морето да спасят Богоявленския кръст скочиха 40 смели мъже
Коментари Харесай

Ето как Несебър отбеляза Йордановден

В морето да спасят Богоявленския кръст скочиха 40 смели мъже

Богоявленският кръст в Несебър тази година бе избавен от 19-годишния Митко Валентинов Митев. В морските вълни през днешния ден се хвърлиха над 40 мъже на друга възраст.

На 6 януари православната черква отбелязва един от най-значимите църковни празници, свързани с вярата в животворната и обновителна мощ на водата – Богоявление.

По традиция в Несебър се прави ритуално мятане на кръста в морето. Събитието още веднъж притегли доста хора, които се събраха, с цел да почетат празника и да следят изваждането на свещения знак от  морските води.

„ Пожелавам на всички здраве и една добра и сполучлива година. Поздравявам имениците! Честит празник! “, обърна се кметът Димитров към многочислените жители.

Тържественият акт бе предшестван от литургия, отслужена в църквата „ Св. Успение Богородично ” и литийно шествие до брега, откъдето  бе  извършен богоявленският  ритуал.

Кръстът в Равда бе избавен от осемнадесетгодишния Георги Маноилов - ветроходец от ОВК - Несебър, който изпревари други 28 мъже.

Според православната традиция 6 януари е отдаден на водното кръщението на Исус Христос в  свещената река Йордан. Йордановден е един от най-тачените християнски празници, свързани с поверието за силата на благословенията за тези, които се престрашат да се хвърлят в студените януарски води на морето, с цел да потвърдят религия, геройство и храброст.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР