В Монтана, САЩ, се разгръща див криминален случай, в който

...
В Монтана, САЩ, се разгръща див криминален случай, в който
Коментари Харесай

Мъж се опита да създаде огромен овен

В Монтана, Съединени американски щати, се разпростира див престъпен случай, в който са забъркани 80-годишен животновъд, нелегално осеменяване, клонирани животни, подправяне, трофеен лов и фантазията за основаване на голям коч.

Шубарт взел елементи от тялото на най-големия подвид овце в света – овцата Марко Поло (Ovis ammon polii), от родния им Киргизстан и ги вкарал в Съединени американски щати, без да ги заявява пред управляващите.

Този подвид архарска овца може да стигне над 130 кг и да развие рога с дължина над 1,5 метра, което ги прави привлекателна цел за ловците на титли. Те попадат в обсега на няколко закона за отбрана на дивата природа и са неразрешени в щата Монтана, с цел да се защитят локалните овце.

 Argali Stuffed specimen

Архарска овца

Хитрият животновъд обаче изпраща генетичен материал от частите на тялото на овцата Марко Поло в лаборатория за основаване на клонирани ембриони, които по-късно били вградени в овцете в неговото ранчо, като се получило мъжко поколение, което той нарекъл Монтански Планински Цар (Montana Mountain King, MMK). След това спермата на MMK е употребена за изкуствено оплождане на няколко други типа овце, които също са неразрешени в щата, с цел да се основат хибридни овце.

В интервала 2013-2021 година в измамата са взели участие най-малко още петима души. За да я осъществят, Шубарт и неговите ортаци подправили няколко ветеринарни документа, с цел да излъжат за типа на животните. Той също по този начин нелегално получил генетичен материал от дебелорог овен.

 USGS ovis canadensis GNP bighorn rams 0

Дебелорог овен

Интригите на Шубарт са в нарушаване на Закона „ Лейси “ – закон за запазване на околната среда, който се бори с противозаконния трафик на диви животни. Той на процедура има за цел да контролира въвеждането на неместни типове тук-там, където те в никакъв случай не са съществували преди.

На 12 март той се признава за отговорен в две закононарушения против дивата природа: скрит план за нарушение на Закона Лейси и значително нарушение на Закона Лейси. Всяко от обвиняванията планува оптимално наказване от 5 години затвор и санкция от 250 000 $. Делото ще се гледа на 11 юли 2024 година

„ Това беше дръзка скица за всеобщо основаване на хибридни типове овце, които да бъдат продавани и ловувани като титли. В преследването на тази скица Шубарт е нарушил интернационалното право и Закона „ Лейси “, които пазят жизнеспособността и здравето на локалните популации животни “, споделя в изказването Тод Ким, асистент основен прокурор в отдела за околна среда и естествени запаси на Министерството на правораздаването.

„ Видът на закононарушението, което разкрихме тук, може да заплаши целостта на нашите диви скотски типове в Монтана. Това беше комплициран случай и партньорството сред нас и Агенцията за запазване на дива природа на Съединени американски щати беше от решаващо значение за разрешаването му “, добави Рон Хауел, шеф на отдел „ Изпълнение на наказванията “ в Агенцията за запазване на дива природа на Монтана.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР