В Монтана от 1 година активно работи сдружението "Бъдеще за

...
В Монтана от 1 година активно работи сдружението "Бъдеще за
Коментари Харесай

Провеждат арт терапия за деца и младежи с увреждания в Монтана /снимки/

В Монтана от 1 година интензивно работи сдружението "Бъдеще за всеки ". То сплотява родители на деца със специфични просветителни потребности. Сдружението се стреми да взима интензивно присъединяване в обществено-икономическия и културния живот на града, да подтиква креативната и гражданската ангажираност на младежите с увреждания, да им се даде опция за осмисляне на свободното време и по този метод да се построяват качества, познания, умения и гений в другите сфери на изкуството, спорта и други области. Заниманията им се организират в градския парк "Огоста ", което им дава опция да поддържат връзка повече и с останалите хора, да се социализират. Към сдружението има експерти, които работят на доброволчески начала. Основният проблем е, че няма офис, нито помещение, където децата или младежите да се събират, споделя Руменка Цветкова от "Бъдеще за всеки ".
"Искаме да покажем, че нашите деца са членове на това общество и би трябвало да се усещат като равноправни хора и част от него. В момента работим и по плана "Бъдеще за всеки ", който е една арт терапия, в която децата ни играят и танцуват. Обучението ни се води в парк "Огоста " и по този начин децата ни се научават да поддържат връзка с други деца. На тези уроци участват и други деца. От 2 до 6 август ще проведем лагер с хидротерапия и конна езда. Това оказва доста положително въздействие на деца с аутизъм - те се усещат великолепно тук. Сдружението ни няма личен офис, надяваме се да ни окажат подпомагане от кметството за офис и зала, в която да можем да се събираме. Има нужда от Дневен Център, който да дава почасови услуги, в който да се работи почасово, с цел да може да се помогне на родителите. " Сдружението "Бъдеще за всеки " е с идеална цел и сега работи главно по планове. Единият от плановете е обвързван със застъпничеството и самозастъпничеството. Другият се назовава "Ателие по психодрама за деца и младежи с интелектуални и физически усложнения ", който усъвършенства говора на децата и артистичните им благоприятни условия.
Дияна е една от първите майки и основателки на Национално сдружение за пълнолетни лица с умствени усложнения, което стартира своята активност през 1998 година в Монтана. Продължава с откриване с Дневен център през 2001 година, а в този момент има Защитено жилище и 4 центъра за лица от фамилен вид. Нейният наследник е със забавено умствено развиване, той също се включва в арт лечението, която му се отразява позитивно
"Моят наследник е на 33 години, разгадавам, че с тези планове ще може да се социализира, стартира с танцова арт терапия, на нея се свири. Синът ми, въпреки че не играе хоро, е благополучен. Родителите ще бъдат дружно с децата си, когато в един план вземат участие и родители те получават познания и мотивация да продължат с още планове за децата с увреждания. "
Сдружението се надява да получи помощ от Община Монтана за офис и зала за децата и младежите, които са с интелектуални и физически усложнения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР