В моменти като този трябва да изграждаме мостове, а не

...
В моменти като този трябва да изграждаме мостове, а не
Коментари Харесай

Намираме се в период на глобална несигурност и нестабилност

„ В моменти като този би трябвало да построяваме мостове, а не да сътворяваме трудности. Вярата ни постоянно е играла решаваща роля в устрема към мира. Споделяме общи полезности като съчувствие, обществена правдивост и човечност. Като такива те могат да станат значим детайл в построяването на света. Въпреки явните разлики в лицето на глобализацията, ние можем да преодолеем нашите дълбоки разделения “. Това е главното обръщение на VII-ия Конгрес на водачите на международните и обичайните религии, който се организира тази седмица в Нур Султан. За първи път тази година на Конгреса участва Негово Светейшество папа Франциск.

„ От 2003 година насам форумът даде значима платформа за редица значими и от време на време сложни договаряния. През 2003 година, след атентатите от 11 септември, високите равнища на религиозно напрежение по света сътвориха незабавна потребност от позитивни дейности. Бях деен покровител на този конгрес и работих по основаването му в Казахстан “, разяснява президентът на страната Касим-Жомарт Токаев.

„ Бях учтив да имам вяра, че религиозните разлики не са спънка за единството. Израснах като мюсюлманско дете в град Алмати, спомените ми се образуваха в разнообразни къщи, със фамилии и другари от разнообразни религии. Моят опит не беше неповторим. Това беше и към момента е нашата просвета “, написа в своя публикация, озаглавена „ Казахстан: Мост сред Запада и Изтока “, президентът Токаев.

В ранните години на своята работа конгресът насърчи взаимоотношението сред християнски, ислямски, еврейски, будистки, индуски и други религиозни водачи. Форумът спомогна за намаляване на религиозните разделения, а също и за справяне с следствията от споровете и екстремизма след 11 септември.

Тази година конгресът съответства с интервал на световна неустановеност и неустойчивост. В допълнение към нови войни и спорове, би трябвало да се борим и с ускоряващата се климатична рецесия, отслабващата световна пандемия, дефицита на храна и сила и широкоразпространената икономическа неустановеност.

„ В тези сложни времена се надяваме, че конвенцията може да бъде платформа за религиозните водачи по света да се съберат още веднъж и да играят водеща роля в насърчаването на единството. В края на краищата, не е ли тяхната роля да построяват мостове, да утешават, да лекуват, да демонстрират благосклонност, съчувствие и да демонстрират угриженост за цялото човечество “, разяснява Токаев.

Няма опция и няма директен път. В страната ни живеят представители на 17 съществени религии и повече от 100 етнически групи. Националната ни еднаквост е построена върху единение в многообразието, разговор, приемливост, приемане и съпричастност.

В Казахстан се организира VII-мия Конгрес на водачите на международните и обичайните религии. Основната тематика е „ Ролята на водачите на международните и обичайните религии в духовното и обществено развиване на човечеството в следпандемичния интервал “.

Посещението на папа Франциск, висшия имам на ал-Азхар шейх Ахмед ат-Тайеб, ашкеназкия равин на Израел Дейвид Лау стана част от религиозния конгрес.

По време на Конгреса папа Франциск прикани човечеството да се освободи от деструктивните хрумвания и жестокостта.

Върховният имам на античния ислямски университет ал-Азхар шейх Ахмед ал-Тайеб прикани човечеството да се замисли за аргументите за световните произшествия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР