В момента законовият текст част от акцизите да се ползват

...
В момента законовият текст част от акцизите да се ползват
Коментари Харесай

Лекари и фармацевти искат 10% от акцизите да отиват за здраве

В момента законовият текст част от акцизите да се употребяват за профилактични стратегии се бие с различен текст, който не разрешава авансово да се залагат проценти от предстоящи доходи.

© Надежда Чипева Общо 86% от българите считат, че страната би трябвало да отделя повече средства за опазване на здравето, само че в това време 83% от тях не са съгласни да им бъдат увеличени здравните вноски, които заплащат сега. Това демонстрира националнопредставително изследване на социологическата организация " Тренд " показано на конференцията " Заедно за повече здраве ".

Става ясно, че българите считат, че са нужни повече средства, с цел да се лекуват и да живеят по-дълго, само че пък те би трябвало да бъдат набавени косвено. Затова Българският лекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и Асоциациацията на научноизследователските компании считат, че би трябвало да се заделя по-голям % от приходите от акцизи, който да отива за опазване на здравето.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 1, 5 или 10%

Според предлагането на икономиста Аркади Шарков от ЕКИП, има няколко разновидността за повече средства в опазването на здравето.

Първият е страната да преотстъпи по-голяма част от средствата от акцизи върху горивата, алкохола и цигарите на здравния бранш. От 10 години здравното министерство по закона за здравето би трябвало да получава към 1% от акцизите единствено от цигари за стратегиите си за профилактика и предварителна защита на тежки социалнозначими болести. В същото време обаче законът за обществените финанси не разрешава да се разпределят авансово предстоящите доходи. Министерството получава сума от бюджета за профилактични стратегии и сега, разяснява заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков, който откри концепцията за увеличение на преотстъпения данък за забавна.

Ако Министерство на здравеопазването получава 1% от акцизите от тютюневи произведения, това е сума от 25 млн. лева, която не е обществено известно да съществува като средства за профилактика.

Според изчисленията на Шарков, в случай че страната се съгласи да преотстъпи 10% от всички събрани акцизи върху цигари, алкохол и горива за здравни заплащания, това ще донесе 520 млн. лева за опазването на здравето, а в случай че се преотстъпят единствено 10% от косвения налог върху потреблението на цигари и алкохол, това ще донесе на бранша 280 млн. лева

Алтернативите

Ако финансовото министерство не се съгласи на тази стъпка, Шарков счита, че другите възможности за повече средства, без да се подвигат здравните вноски, е да се увеличи събираемостта на здравни вноски, защото сега 720 хиляди души не са здравноосигурени.

Освен това би трябвало да се усилят вноските на страната за обезпечените от нея 4.5 млн. души – пенсионери, деца, учащи, държавни чиновници и други В момента междинната вноска за тях е 4.5% върху минималната работна заплата, а не 8% като при работещите. Ако се заплаща действителна здравна вноска, това би означавало още 850 млн. лева повече за здраве.

Според Пламен Таушанов, ръководител на Българска асоциация за протекция на пациентите, пари за здраве могат да се вземат и от приходите от Националната лотария, които са 3 милиарда лева годишно.

Вяра в здравната система

Според изследването на " Тренд " българите дават оценка междинен 3 на здравната система. При допир с нея, обаче, 40% са задоволени от здравното обслужване, а 53% не са. За разлика от политиците, хората имат високо доверие във фармацевтите - 73%, лекарите - 64% и експертите по здравни грижи - 65%.

На 42% от пациентите не им се е налагало да доплащат за здравна помощ, 50% от интервюираните са доплащали, като най-големите доплащания в брой са били за диагностика и проучвания, за медикаменти и за консумативи - упойки, пирони, изкуствени стави.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР