В момента Южна Европа преживява една от най -ужасните горещи

...
В момента Южна Европа преживява една от най -ужасните горещи
Коментари Харесай

Защо Италия не може да се справи с пожарите

В момента Южна Европа претърпява една от най -ужасните горещи талази през последните десетилетия, като огромни пожари бушуват в Италия, Гърция, Испания, Турция и Северна Македония, написа Deutsche Welle, съобщи организация " Фокус ".

Пожари бушуват от седмици в цяла Италия. Десетки хиляди хектари гори са изгорени в няколко елементи на централната и южната част на страната. Ботаниците предизвестяват, че локалното биоразнообразие на остров Сардиния е унищожено и че редица неповторими антични маслинови дървета са унищожени. В Сицилия, която е най -силно наранена, пожарите към този момент са достигнали град Катания, където 150 души се наложи да бъдат евакуирани по море, а летището бе затворено за няколко часа. Пожарникарите са били извикани повече от 37 000 пъти от 15 юни - те са имали 1500 позвънявания единствено в неделя. Причината, заради която Италия се бори с пожарите, е композиция от политическа отговорност, администрация при отбраната на горите и хипотетични незаконни действия.

Основната причина – палежи

Според „ Колдирети “, най-голямата италианска фермерска асоциация, най-малко 60% от пожарите са провокирани от палежи. На 2 август двама подпалвачи бяха задържани в Троина, дребен град в провинция Ена в Сицилия, където се строят редица вятърни паркове. Това породи съмнения, че такива компании се нуждаят от земя, която да лишават от фермерите. " Не бива да се подценява хипотезата, че бизнесът с вятърни турбини желае да отслаби локалните фермери, като ги принуди да се занимават с нещо друго ", сподели Фабио Венеция, кмет на Троина, пред La Repubblica, наблягайки, че палежът ще накара фермерите да продадат земята.

За да се предотврати сходен сюжет, от 2000 година насам законът не разрешава смяната на земеползването за 15 години след пожар. Но използването на закона е в ръцете на локалните управляващи, които постоянно намират изключения от разпоредбите. Тези съмнения в този момент се проверяват от Сицилианската комисия за битка с мафията, орган, основан от районния парламент на Сицилия, за обзор на стопанствата на някои фермери, които съгласно известията са получили предложения за закупуване на земя от компании за вятърни турбини. Председателят на Комисията Клаудио Фава споделя, че има учредения за сходно съмнение. „ Изведнъж имаме фрагментирано търсене на земя, което доближава цена до 30 000 евро на хектар и в това време 200 претенции за фотоволтаични планове са подадени до районното държавно управление, само че занапред би трябвало да се потвърди съществуването на незаконна скица. “

Липса на личен състав и запаси

В допълнение към хипотезата за престъпен генезис на пожарите, различен главен проблем е бавното реагиране на противопожарните служби. От години пожарникарите се оплакват, че не могат да си правят работата заради липса на личен състав и запаси. От друга страна, пожарникарите, които са съсредоточени най-вече в градските региони, са виновни за по -голямата част от гасенето на пожари в цялата страна и не постоянно разполагат с уместно съоръжение и средства за гасене на пожари в селските региони, които са мощно наранени от сушата. Тази година единствено в Сицилия в резервоарите за вода имаше 78 милиона кубически метра по -малко вода от предходната година, което е най -ниското равнище от десетилетие. В резултат на това през януари държавното управление на Сицилия отпусна 20 млн. евро помощ на земеделските стопани за възстановяване на техните водоеми. Според Италианския народен проучвателен център (CNR) 70% от Сицилия е застрашена от опустиняване. В цяла Италия цифрата варира от 30% в Сардиния до 50% в Апулия.

Управление на горите и администрация

Горите на Италия са нарастнали с 25% през последните 30 години, от 9 на 11,4 милиона хектара, обхващащи 38% от страната. Демографският спад в селските региони е една от аргументите за разширение на горите. Проблемът е, че „ горският бранш към момента е отчасти свързан от просвета, датираща от 19 -ти век, когато страната приема строги правила за отбрана на горите и е основана специфична горска полиция “, изяснява Дейвид Петенела, професор във факултета на университета в Падуа и показва, че би трябвало да има промени в горското законодателство и че бюрократичните процедури би трябвало да бъдат опростени.

Например през 2020 година Държавният съвет - най -висшият орган в италианската правосъдна система - реши, че локалните управляващи, отговарящи за ръководството на горите в Тоскана, не могат да изсичат дървета, без да получат позволение от Специалното бюро за контрол на околната среда, поради което заради бюрократични аргументи цялата процедура санитарна сеч се бави.

На 1 август различен пожар в Пинета Данунсиана, борова гора към град Пескара, принуди 800 души да изоставен домовете си. Десетки бяха ранени, в това число петгодишно момиче, а туристите бяха принудени да изоставен курортите, когато пламъците се приближиха до тях. „ Проблемът беше, че Пинета Данунсиана беше законово предпазена като„ естествен резерват “и не можеше да се ръководи макар предизвестията на агрономите. " Поради това разпространяването на огъня не можеше да бъде предотвратено в точния момент и изгоря огромна повърхност ", сподели кметът на Пескара Карло Маси.

Пропусната опция за финансиране

Според екологичните асоциации Италия не трябва да пропуща опцията да насочи част от средствата, получени посредством Европейския съюз - NextGenerationEU, предопределени за икономическо възобновяване на страните членки от пандемията COVID-19, за запазване на горите. Италия получи най -много - 235,14 милиарда евро от фонда. Но в Националния проект за възобновяване и резистентност (PNRR), показан от италианското държавно управление за потреблението на тези средства, „ нито едно евро не е планувано за горите “, сподели Марко Бузоне, президент на Националната асоциация на общините, локалните общности и планински обекти (UNCEM). През 2018 година италианското държавно управление още веднъж одобри новаторски закон за ръководство на горите, който съгласно Бусконе е „ един от най -добрите в Европа “. Проблемът е, че този закон не се ползва вярно заради липса на запаси, които съгласно UNCEM би трябвало да бъдат най -малко 100 милиона годишно. „ Това е неуместна обстановка за страна с толкоз гори, колкото Италия “, сподели Бусконе.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР