В момента водим разследване. Част от техните решения, особено на

...
В момента водим разследване. Част от техните решения, особено на
Коментари Харесай

Кирил Петков обеща: Ще има обвинени за цените на газа у нас

„ В момента водим следствие. Част от техните решения, изключително на база какъв % от пазаруването на газ идва от „ Газпром ” и какъв - от азерския газ, са предопределили скока на цените. Службите ще ни дадат ясно обяснение и е допустимо да повдигат обвиняване. Не можехме да чакаме нито ден, откакто видяхме тези обстоятелства "

Това сподели премиерът  Кирил Петков  след държавното съвещание в понеделник, информира NOVA. По думите му вложенията от държавния бюджет ще бъдат 5,8% от Брутният вътрешен продукт.

„ Дефицитът без Коронавирус ограниченията ще е единствено 2,5%, а с ограниченията - 4,1%. Ще влагаме доста изрично, вдигайки % на вложенията на 5,8. Това е невиждано. 8.2% ще са финансовите вложения. Инвестираме и в човешкия капитал. За първи път ще имаме безвъзмездни детски градини и ясли от месец април. Ще отделим 70 млн. лева и за нови градини, за тяхното създаване. Възнагражденията на учителите ще бъдат 125% от междинната работна заплата. Няма да има и пенсионери под линията на бедността ”, добави той и посочи, че ограниченията ще останат най-малко за идващите шест месеца.

По отношение на „ Булгаргаз ” Петков разяснява, че уволнението на управлението е било резултат от това, че хората там не изпълнявали задачите си по верния метод.

„ В момента водим разследване. Част от техните решения, изключително на база какъв % от пазаруването на газ идва от „ Газпром ” и какъв - от азерския газ, са предопределили скока на цените. Службите ще ни дадат ясно обяснение и е допустимо да повдигат обвиняване. Не можехме да чакаме нито ден, откакто видяхме тези обстоятелства. В идващите няколко дни ще има покачване на обвинения и разяснение на обстановката. Фактите приказват. Бил е избран скъпият снабдител, вместо да се взима от евтиния ”, сподели още министър председателят.

Той беше безапелационен, че в сметките за ток за февруари ще бъдат отразени обезщетенията за декември и януари.

„ Започваме работна група, в която ще се разискват помощите за общините, за лечебни заведения, детски градини, учебни заведения. Докато не се изчистят неяснотите в публичните поръчки обаче, не можем да приказваме, че общините нямат пари за осветяване. Осветлението не е огромен % от разноските им. Искаме да отделим политическия ПР от реалната потребност от помощ. Всякакви разлики от четири пъти над цените ще се проучват. Тези пари могат да платят огромна част от сметките за ток, в случай че се разходват по верния метод ”, сподели още Петков.

Министърът на енергетиката Александър Николов беше безапелационен, че обезщетенията за бизнеса остават.

„ Относно високите цени на електрическата енергия, промяна в цената за бита няма, тя е контролирана. Остава компенсацията за бизнеса. Ще прегледаме и обстановката в общините за нужда от обезщетения. Същото важи и за университетите ", обясни той.

Относно проблема с „ Булгаргаз ” министърът добави, че има ясно отвращение там да се следва избраната политика.

„ Това е точно политиката на контролирания свободен пазар. Това е меко казано необичайно, изключително на фона на тежката рецесия в сектора. Цените, които „ Булгаргаз ” е предложил, са налични и елементарно могат да се сравнят с миналогодишните ", каза още той. 

Александър Николов разяснява, че обезщетенията за природен газ са включени в програмата до януари.

„ Причината е, че размерът на обезщетенията е извънредно висок - 42 лева за мегаватчас, само че това бяхме принудени да го създадем поради последното решение на КЕВР ", допълни министърът на енергетиката. По думите му преди една година цената е била 27 лева за мегаватчас.

Премиерът  Кирил Петков  коментира и изявлението на финансовия министър Асен Василев, което разгневи работодателите.

„ Държавата не е ефикасен шеф. Затова сме заложили ограничения за повишение на успеваемостта на публичния сектор. Коментарът на Василев ясно посочи, че 710 лева е най-ниското равнище на минимална работна заплата в Европейски Съюз. Когато съпоставим какъв брой са продуктивни нашите служащи, виждаме, че данните са малко над средноевропейските. Минималната заплата пък е с 27% по-ниска. Т. е нашите служащи са по-продуктивни, в сравнение с им се заплаща ”, добави той.

На днешното държавно съвещание са гласувани и спомагателни 61 милиона лв. за обезщетения за ВиК сектора. „ Така всички ВиК компании ще са постоянни и няма да се повлияе на качеството на водата ”, изясни Петков.

По думите му след шест месеца ще има актуализация на бюджета, като до тогава всички институции ще работят по проектите си за по-ефективно ръководство.

Министър-председателят разяснява и настоящите тематики, свързани с напрежението към Русия и НАТО, както и подхода на България към РСМ.

„ Подходът ни към районен съд Македония е обвързван с това, че желаеме да напредваме със скорост, обвързвана единствено с резултати. По отношение на другата тематика - за Русия - НАТО, декларирахме, че водещата страна е България. Досега не сме говорили за български батальон. Мислим харченето в посока защита да не бъде просто напразно пазаруване на техника, с цел да имаме боеспособност ", заяви той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР