В момента водим преговори с няколко международно финансови институции с

...
В момента водим преговори с няколко международно финансови институции с
Коментари Харесай

Гинка Върбакова: Не познаваме политици. Само ние и банката сме в сделката

" В момента водим договаряния с няколко интернационално финансови институции с висок кредитен рейтинг. "

[ "Инерком "] Интервюто е от седмичния брой на " Капитал ", взето е във вторник (27 февруари) и е обновено в сряда (28 февруари).

Разкажете в резюме за себе си и бизнеса ви?


Родена съм в гр. Стамболийски, живяла съм за малко в Пазарджик, а през последните 20 години пребивавам в София. Завършила съм приложна филология в Югозападния университет в Благоевград. Със брачна половинка ми сме се занимавали с разнообразни бизнеси, само че през последните 10 години бизнесът ни е главно в бранша на енергетиката и строителството. Ние бяхме едни от пионерите и изградихме 23 MW фотоволтаични централи. Работим и се развиваме и в създаване и реорганизация на енергийна инфраструктура. Общите активи на компаниите ни са към 100 млн. лева, а предварителната облага за 2017 година е към 10 млн. лева

Част от тематиката Скандалът с ЧЕЗ
Контактите на Върбакови

През годините преди да стигне до договорката за ЧЕЗ, фамилията зад " Инерком " има редица съмнителни партньорства

ЧЕЗто задавани въпроси

Какво работи ЧЕЗ

И какви разнообразни компании харесваха този бизнес в България през 2004 година и в този момент

Кои са " гадовете "?

Идеята за национализация на ЕРП-тата е неуместният край на все по-голямото заразяване с политика на бизнеса с доставка на ток
Още по тематиката
Контактите на Върбакови

През годините преди да стигне до договорката за ЧЕЗ, фамилията зад " Инерком " има редица съмнителни партньорства
2 мар 2018
Гинка Върбакова упрекна политиците в конспирация, а съперници в офанзива

Детайлите по финансирането на договорката за активите на CEZ отстават загадка
1 мар 2018
След среща с Върбакова страната влиза в договорката за активите на CEZ

Искането на премиера е за 100%, само че и 34% били допустими
1 мар 2018 Има данни обаче за разнообразни бизнес инициативи и партньорства на брачна половинка ви в предишното, които повдигат много въпроси...

Винаги сме се стремили да бъдем транспарантни и почтени към нашите сътрудници, почитаме закона и нямаме отговорности към страната, считаме, че сме едни естествени български предприемачи.

Покрай соларите или договорката с CEZ имали ли сте срещи с политици или хора от изпълнителната власт с изключение на Теменужка Петкова, с която стана ясно, че се познавате от дълго време?

Не познавам политици и нямам близки контакти с хора от властта. През годините, несъмнено, съм имала публични срещи в Комисията за енергийно и водно контролиране и Министерството на енергетиката като член на управителния съвет на фотоволтаичната асоциация, само че става дума единствено за публични срещи, по въпроси на бранша.

При този звук към договорката за ЧЕЗ, не смятате ли, че би трябвало да се визиите на премиера, в енергийното министерство или пред секторния регулатор?

До този миг ние бяхме напълно фокусирани върху договарянията с продавача. Това е една частна договорка, в която бизнесът и политиката би трябвало да бъдат разграничени. Политиката би трябвало да задава законите и нормите, по които ние, предприемачите, да работим. Друга връзка сред нас не трябва да има. Ако някой потърси среща с мен, няма да откажа, защото ние няма какво да крием.

А някой от държавното ръководство търсил ли ви е към този момент?

Не, до момента никой не се е свързал с мен. И ми е доста обидно да се твърди, че никой не знае нищо за тази договорка и надали не сме се появили в последния миг, в случай че " Инерком " взе участие в процедурата още през цялото време преди повече от година. Така че в случай че някой е имал интерес да види кои са участниците в тази договорка, да ги ревизира с какво се занимават - можеше от дълго време да го е направил. Ние не се крием, само че може би не са ни приемали за любимци.

Как една относително дребна компания с доходи от към 50 млн. лева ще обезпечи над 1 милиарда лева (цена за CEZ, за миноритарните дялове и вероятно рефинансиране на заем) и след това да влага в мрежата?

Цената е доста под упоменатото число. За финансирането имаме подробен и резистентен бизнес проект, с който убедихме най-голямата компания в Чехия и една от най-големите в Европа, че имаме потенциала и опциите да затворим тази договорка и, което е още по-важно, да управляваме стабилно бизнеса, който придобиваме.

Откъде ще намерите това финансиране?

Не мога да разясня елементи от споразуменията, които сме подписали с продавача. Имаме огромна наказателна клауза, в случай че нарушим клаузите. В момента водим договаряния с няколко интернационалните финансови институции с висок кредитен рейтинг. Нека да изчакаме завършването на договорката, когато всичко по нея ще може да стане обществено. Но, наблягам, посочили сме планове пред финансовите институция, с които преговаряме, въз основата на които ще получим нужните средства.

Докъде сте с контракта за заем?

В момента се водят договаряния, като задачата е да затворим финансирането в периодите според контракта.

Колко са средствата, които самата " Инерком " ще обезпечи?

Това е част от договарянията с банките и когато имаме изясненост и не сме лимитирани от конфиденциалността на договарянията, ще се радваме да го споделим с вас.

Дотук обществено казвахте, че парите са от интернационална банка. Няма по какъв начин тя да ви даде 100% от цената... Трябват или ваши средства, или от различен...

За личното си присъединяване в договорката " Инерком " ще употребява лични средства, въз основата на личните си активи и облагата, която е генерирала и ще продължи да генерира от бизнеса, който управляваме, ще си обезпечи финансиране. И тъй като спекулациите по тази тематика са доста, наблягам, че това финансиране не е от офшорни компании. Изобщо цялото финансиране на договорката и цената, и самоучастието, ще бъдат ясни и обществени след приключването й. Нека не забравяме, че закупуваните активи са от обществени сдружения, което значи, че финансирането за закупуването им ще бъде строго следено.

Докога би трябвало да платите цената?

След като получим позволение от Комисията за защита на конкуренцията, нашето предпочитание е да затворим договорката допустимо най-скоро.

Има ли възможност да не съумеете да намерите парите и да не платите в период?

Досега договарянията ни подсигуряват комфорт в това отношение.

Премиерът и чешки медии демонстрираха документ, че сте възнамерявали средства да дойдат от Уникредит Булбанк, ПИБ, ББР...

Финансиране от офшорни сдружения няма да има. Банковото финансиране ще бъде водено от огромна интернационална банка. Българската банка за развиване и Първа капиталова банка няма да вземат участие във финансиране на придобиването. Още веднъж, нашето самоучастие ще бъде обезпечено и финансирано от досегашния ни бизнес. Казано в резюме - единствено ние и банката сме в договорката

Участват ли в договорката руско-грузинските досегашни притежатели на мол " Парадайз "?

Не мога да разясня.

Ако след това се окаже друго, ще се дискредитирате...

Наясно съм, дано да изчакаме всичко да завърши и тогава ще разясняваме отново. В изявлението, което ще вземете от мен след пет години, този въпрос няма да участва. С Божията помощ договорката да завърши сполучливо.

Дори и в този момент никой да не стои зад вас, това може да се случи, с цел да получите нужния политически комфорт.

Досега се говореше, че някой стои зад нас. Сега - че в бъдеще ще стане по този начин. Нека да мине задоволително време и ще се види. Тези неща не могат да останат скрити. След години ще се веселя да установите, че не е имало прикрит интерес.

Какво и в какъв небосвод може да чакат потребителите, в случай че в средата на година в действителност придобиете бизнеса на ЧЕЗ?

Хората няма да усетят никакви негативи от смяната на собствеността. Нашите проекти за развиване и възстановяване на услугите ще представим, откакто придобием и влезем във притежание на фирмите. Планираме да съкратим административните периоди за услугите, като да вземем за пример за присъединение към мрежата, да ориентираме компанията към бизнеса, да създадем нови услуги за семействата.

През март ЧЕЗ би трябвало да внесе в регулатора проекта си за вложения и цени за идващия интервал. CEZ съгласувала ли ги е с вас?

Към момента сдруженията са благосъстоятелност на CEZ. Срокът за заявяване на нови ценови оферти изтича до края на март, както за 3-годишният регулаторен интервал, по този начин и за ценовия, които ще стартират от 1 юли. Предложенията ще бъдат направени напълно от името на ЧЕЗ. Ако договорката завърши сполучливо, ние ще съблюдаваме утвърдените от регулатора параметри на бизнеса.

Електроразпределит е лната мрежа има потребност от съществено и много скъпо възобновяване. Ще може ли да се справите с това?

Ще влагаме толкоз, колкото е планувано в утвърдената от КЕВР капиталова стратегия, само че не по-малко от нужното за гарантиране сигурността на доставките. Имаме хрумвания, имаме решения, ще ги видите. Нашето предпочитание е да предоставяме по-добра услуга, което включва и непрекъснати вложения в нововъведения и възстановяване на енергийната инфраструктура. Амбицирани сме да потвърдим, че може да предложим положителни и качествени услуги на бизнеса и семействата.

Интервюто взеха Теодора Василева и Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР