В момента вървят съгласувателни процедури с МОСВ по екологичното законодателство

...
В момента вървят съгласувателни процедури с МОСВ по екологичното законодателство
Коментари Харесай

МРРБ ще инвестира в близо 300 ВиК обекта

В момента вървят съгласувателни процедури с Министерство на околната среда и водите по екологичното законодателство

Близо 300 обекта от ВиК инфраструктурата ще се реконструират и построяват в страната с европейско финансиране до 2023 година Обектите са избрани с направените от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) Регионални прединвестиционни изследвания (РПИП) в 14 области.

Това са 19 пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, близо 1300 км водопроводи и канализация, 146 помпени станции и други уреди в 51 обитаеми места. Обектите са избрани от Министерство на регионалното развитие, сега вървят съгласувателни процедури по екологичното законодателство. По процедура Министерството на околната среда и водите (МОСВ) би трябвало да се произнесе дали е належащо да се извърши оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на направените РПИП за всяка една от 14-те обособени територии. Очаква се строителството на някои от обектите да стартира още в края на 2018 година, а за други - през 2019 година

Планираните вложения са в размер на 1,59 милиарда лева от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година " С реализацията на плана от усъвършенствани ВиК услуги ще се употребяват над 2 млн. българи. Благоприятен ще бъде резултатът и върху околната среда, тъй като ще се ограничи замърсяването на почвите и реките с отпадъчни води.

За първи път плановете ще се извършват от ВиК операторите. Друга оригиналност е, че всеки един от тях ще се осъществя предвид на най-неотложните потребности на обособените области. Подобно приоритизиране на вложенията не е правено до момента в България. При реконструкциите ще се употребяват модерни инженерни решения. Това ще подсигурява, че ремонтите няма да се отразят отрицателно на тези сектори, които не са рехабилитирани.

Инвестициите са основни за бранша, в който са съсредоточени огромни активи. Над 90 хиляди км е ВиК мрежата в страната сега. Наред с тях работят 5430 резервоара, 3370 помпени станции за питейни води, 67 пречиствателни станции за питейни води и още 97 за отпадъчни. Тази стратегическа инфраструктура обаче би трябвало да се развива, модернизира и поддържа непрестанно, за което са нужни големи вложения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР